Hornonitrianske bane hodnotili výsledky uplynulého baníckeho roka a ocenili najlepších zamestnancov

Pri príležitosti osláv stavovského sviatku Dňa baníkov sa konalo slávnostné zhromaždenie zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza, a.s.., za účasti členov predstavenstva vedenia spoločnosti a zástupcov odborov. Morálne ocenenie – najlepší zamestnanec - si z neho odniesla viac ako desiatka ľudí, ktorí obetavo, svedomito a hrdo vykonávajú svoju prácu pre spoločnosť už dlhé roky. V slávnostnej atmosfére baníckeho sviatku prišiel ocenených pozdraviť aj trenčiansky župan a poslanec NR SR Jaroslav Baška.

V úvode slávnostného zhromaždenia vystúpil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza, a.s., Peter Čičmanec. Vo svojom príhovore zhodnotil výsledky pracovného úsilia za uplynulý banícky rok a vyzdvihol obetavú a záslužnú prácu všetkých, ktorí sú súčasťou baníckeho spoločenstva. „Pri tejto príležitosti ďakujem všetkým zamestnancom, ktorí zodpovedne pristupujú k plneniu svojich pracovných povinností, za vykonanú prácu. Morálne ocenenie si zaslúžia najmä tí, ktorí sú dlhodobým pilierom stability a oporou našej spoločnosti v plnení hospodárskych cieľov,“ zdôraznil generálny riaditeľ a pokračoval zásadnými udalosťami, ktoré ovplyvnia fungovanie spoločnosti v nasledujúcom období.

Hlavnými témami bolo najmä ukončenie podpory ťažby uhlia, transformácia regiónu hornej Nitry na iný druh ekonomiky a s ňou súvisiaci akčný plán či návrh zákona o kompenzačnom príspevku pre baníkov, ktorý do vlády predložil Jaroslav Baška, spolu s ďalšími poslancami NR SR z kraja. „Ak má byť transformácia hornej Nitry sociálne spravodlivá, v prvom rade je potrebné postarať sa o baníkov a ich rodiny. Zákon, ktorý je zaradený na rokovanie parlamentu stojí na dvoch veciach. Nárok na kompenzačný príspevok bude mať každý baník, ktorý príde o zamestnanie z dôvodu útlmu baníctva a odpracoval minimálne 3 roky na pracoviskách v podzemí. Druhou je, že jeho výška sa bude odvíjať od počtu odfáraných rokov,“ vysvetlil predkladateľ návrhu s tým, že tento zákon je pripravený pre tých baníkov, ktorí si už nenájdu uplatnenie na trhu práce. Pre ostatných, ktorí sa ešte chcú zamestnať, pripravuje Trenčiansky samosprávny kraj spolu s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a úradmi práce národný projekt rekvalifikácií.

autor: lk