Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Kultúrne dedičstvo našich predkov si Trenčianska župa uctí Dňom otvorených dverí

Trenčiansky kraj je bohatý na tradície i folklór, ktoré sa už po generácie odovzdávajú z pokolenia na pokolenie. To najlepšie, čo reprezentuje tradície v kraji, nájdete pod jednou strechou práve počas DOD na Trenčianskej župe, a to už v utorok 1. októbra.

Ak ste milovníkom tradícií, folklóru a typického slovenského jedla, určite nezmeškajte v poradí 6. ročník DOD Trenčianskej župy. Taký, aký tu ešte nebol. Už pri vstupe vás s úsmevom privítajú členovia Folklórneho súboru Trenčan z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne s krásnymi folklórnymi náramkami. Deň plný zážitkov odštartuje svojím vystúpením Folklórna skupina Podžiaran, ktorá bude reprezentovať obec Papradno ako aktuálnu Dedinu roka 2019.

V úvode uvedieme do života novú publikáciu TSK, ktorá nesie názov Kultúrne dedičstvo Trenčianskeho kraja. Tá vznikla ako poďakovanie hudobným zoskupeniam pôsobiacim v kraji za uchovávanie a šírenie dedičstva našich predkov v podobe piesní, tancov, krojov, zvykov a tradícií. Miesto si v nej našlo viac ako 180 hudobných zoskupení od folklórnych skupín, súborov, detských folklórnych skupín a dychových hudieb až po trombitášov, heligonkárov, či spevácke skupiny a súbory zo všetkých okresov kraja.

Vôňa a chuť všetkého tradičného sa bude niesť celým DOD. Na svoje si prídu gurmáni, aj tí, ktorých srdce bije pre folklór. Po prvýkrát sa v priestoroch Úradu TSK predstaví Centrum tradičnej kultúry v Myjave, ktoré návštevníkom ukáže najväčší poklad – myjavskú paličkovanú čipku či Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici s prezentáciou krojov a nehmotného kultúrneho dedičstva. Folklórne tvorivé dielne si pre návštevníkov otvoreného dňa krajskej samosprávy pripravila aj Galéria Miloša Alexandra Bazovského, ktorá v programe nemôže chýbať. V rámci kultúrneho programu sa predstavia aj žiaci ZŠ s MŠ Liešťany v nových krojoch, na ktorých kúpu prispela aj Trenčianska župa či Harmoniková akadémia Jozefa Opatovského.

K dotvoreniu typickej folklórnej atmosféry prispejú aj župné stredné školy, o chuťové poháriky sa opäť postará Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne, ktorá si tentokrát pripravila ochutnávku tradičných slovenských dobrôt či SOŠ obchodu a služieb Prievidza. Ak ste vždy túžili po typickom folklórnom účese či make-upe, určite nevynechajte stánok, v ktorom vás skrášlia šikovné kaderníčky a vizážistky trenčianskeho Jilemáku. Vizuálne priestor úradu dotvoria šikovné ruky žiakov a pedagógov Strednej odbornej školy Pruské, ktorá sa predvedie aj s ukážkami tvorby ľudových venčekov a čeleniek.

Ak ste sa stále nerozhodli, či sa k nám v utorok 1. októbra 2019 pripojíte, sledujte náš web a sociálne siete. Pripravené máme aj ďalšie prekvapenia. Všetci ste srdečne vítaní!

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK