Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Malý formát vlády SR po prvýkrát zasadol v Trenčianskom kraji, slávnostne poklepaný bol aj základný kameň Hokejovej akadémie

Predseda vlády Slovenskej republiky (SR) Peter Pellegrini spolu s vybranými ministrami zavítal v piatok 11. októbra 2019 do Trenčianskeho samosprávneho kraja. V sprievode trenčianskeho župana Jaroslava Bašku otvoril 8. ročník výstavy potrieb pre seniorov SeniorExpo 2019, odštartoval výstavbu unikátnej Hokejovej akadémie a v rámci nového formátu – malej vlády si spolu s primátormi a starostami z Trenčianskeho kraja prešiel problémy, ktoré ich trápia.

Pracovný program predsedu vlády SR odštartoval v priestoroch trenčianskeho výstaviska Expo Center, kde spolu s podpredsedníčkou vlády SR a ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielou Matečnou otvoril výstavu SeniorExpo 2019. Výstavu ručných prác seniorov z celého Slovenska pod názvom Zlaté ruky si vzácni hostia prezreli spolu s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom.

Výstavbu Hokejovej akadémie odštartovali poklepaním základného kameňa

Pilotný projekt Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), ktorý sa postará o výchovu komplexných športových osobností sa opäť posúva vpred. Pri vzácnej príležitosti bol slávnostne poklepaný základný kameň výstavby Hokejovej akadémie, ktorá vznikne ako súčasť župnej Strednej športovej školy v Trenčíne. Do prípravných prác doteraz TSK investoval približne 4 mil. eur, projekt finančne podporila aj vláda SR, a to sumou 3 mil. eur. „Mala by to byť liaheň mladých talentov, ktoré budú reprezentovať našu krajinu v budúcnosti. Na druhej strane sa veľmi teším, že sa bude klásť veľký dôraz aj na vzdelanie týchto športovcov,“ povedal Peter Pellegrini. „Počas štvorročného štúdia chceme pripraviť kvalitných hokejistov aj na život mimo hokeja. Takých, ktorí budú tvoriť hodnoty pre túto spoločnosť,“ doplnil trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že miesto, v ktorom akadémia vznikne je unikátnym v rámci celého Slovenska. V stredoškolskom kampuse v Zámostí sídlia 4 župné stredné školy, piata je v blízkosti. Okrem školského internátu je v ňom vytvorené aj výborné športové zázemie. „Je to historický deň aj pre hokej. Trenčín je tým správnym miestom, pretože má bohatú hokejovú tradíciu a verím, že bude dobrým príkladom aj pre ďalšie krajské mestá,“ neskrýval nadšenie aj nový prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Malá vláda po prvýkrát zasadla na pôde Úradu TSK, hlavnou témou bola doprava

Cestná infraštruktúra v kraji a problémy, ktoré trápia samotné mestá a obce. Pracovné stretnutie predsedu vlády SR a vybraných ministrov prinieslo výsledky, ktoré pomôžu obyvateľom celého kraja. „Panelová cesta I/9 bude rekonštruovaná v objeme niekoľko desiatok miliónov eur. Mesto Trenčín má záujem o nevyužívaný starý železničný most, z ktorého chcú urobiť zelený promenádny most. Hovorili sme aj o prehodnotení normatívu na stravovanie žiakov na športových školách či zriadení a vybavení ambulancie športového lekárstva v priestoroch strednej športovej školy, ktoré by patrilo pod Fakultnú nemocnicu Trenčín,“ prezradil Peter Pellegrini „Pán predseda vlády dal úlohu, aby sa pripravilo rýchle, jednoduché a finančne nenáročné riešenie problematickej križovatky v Trenčianskej Teplej smerom na Trenčianske Teplice. Témou boli aj problémy týkajúce sa ciest prvej triedy či mosty v havarijnom stave. Ako kraj máme tiež záujem uchádzať sa o výzvu, ktorú vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia na výmenu starých pecí a kotlov na tuhé palivo za nové plynové kotle,“ doplnil informáciu o témach rokovania trenčiansky župan.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK