Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Mamičky zvolili považskobystrickú pôrodnicu za najlepšiu v kraji

Každoročné hodnotenie slovenských pôrodníc mamičkami označilo pôrodnicu v Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja ako najlepšiu v kraji.

V poradí ôsmy ročník Sprievodcu pôrodnicami, ktorý pripravuje Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku Health Policy Institute v spolupráci s portálom www.rodinka.sk, pozná mená najlepších pôrodníckych oddelení na Slovensku. Tretie miesto v celoslovenskom rebríčku pripadlo podľa hodnotenia mamičiek považskobystrickej pôrodnici. „Toto hodnotenie je zásluhou celého personálu gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, ale aj novorodeneckého oddelenia. Rodičkám sme sa snažili vyjsť v ústrety, pristúpili sme k úprave oddelenia na systém plného roomingu[1]. Personál oddelenia sa prispôsobuje aj jednotlivým individuálnym požiadavkám žien,“ priblížil riaditeľ nemocnice Igor Steiner. Okrem toho sú mamičkám k dispozícii aj dve laktačné poradkyne, ktoré im vysvetľujú zásady stravovania a pomáhajú pri prvotnom dojčení.        

Hodnotenie mamičiek prisúdilo pôrodnici považskobystrickej nemocnice hodnotu 93,9 %, čím rodičky jasne deklarovali spokojnosť s jej službami. Na základe toho sa pôrodnícke oddelenie stalo najlepším v Trenčianskom kraji. Priebeh pôrodu a starostlivosť o bábätko je jednou z dvoch častí hodnotenia pôrodníc. Druhou je vyhodnotenie medicínskych indikátorov kvality, ktoré má na starosti Health Policy Institute.    

Služby pôrodníckeho oddelenia považskobystrickej nemocnice vylepší plánovaná rekonštrukcia pôrodnej sály 

Trenčiansky samosprávny kraj vyčlenil vo svojom rozpočte v roku 2017 finančné prostriedky na vyhotovenie projektovej dokumentácie rekonštrukcie pôrodných sál považskobystrickej nemocnice. Tá rieši komplexnú modernizáciu pôrodných sál, dispozičné zmeny na pôrodníckom oddelení sú navrhnuté tak, aby vyhovovali platným hygienickým vyhláškam a zabezpečili zlepšenie podmienok pôrodov. „K realizácii sa pristúpi po tom, ako sa z dôvodu nedostatku elektrickej energie urobia rekonštrukčné práce na nemocničných elektrozariadeniach a trafostanici,“ prezradil Igor Steiner. Riaditeľ nemocnice verí, že aj prostredníctvom tohto kroku sa poskytované služby výrazne zlepšia. „Do konca roka sa chceme uchádzať o získanie certifikátu Baby friendly hospital, pozornosť zameriame aj na novinku fungujúcu v západných krajinách v podobe zisku certifikátu Mother friendly hospital,“ doplnil riaditeľ považskobystrickej nemocnice.           

K prioritám Trenčianskej župy na tento rok bezpochyby patrí popri doprave a školstve aj zdravotníctvo, do ktorého smerujú zo župného rozpočtu nemalé finančné prostriedky. „Hodnotenie pôrodníckeho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici ako najlepšej pôrodnice v kraji zo strany mamičiek nás úprimne teší, no na druhej strane je motiváciou a záväzkom pre ďalšiu prácu celého personálu oddelenia. Veríme, že aj vďaka plánovaným investíciám župy do nemocnice, si pacientky – rodičky budú vylepšenia pochvaľovať a nemocnica si tento vysoký štandard udrží,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška.      

[1] Ide o priloženie dieťaťa na matku priamo po pôrode 

autor: bj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK