Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na Slovenské národné povstanie spomíname s úctou a pokorou už 75 rokov

V roku 1944 prekročili hranice nášho štátu nemecké okupačné vojská. Slovenský odboj na seba nenechal dlho čakať. SNP začalo presne pred 75 rokmi na rozkaz Jána Goliana dňa 29. augusta o 20:00 h po odznení hesla začnite s vysťahovaním. I po viac ako siedmich dekádach patrí naše poďakovanie všetkým tým, ktorí v boji za vlasť položili to najcennejšie čo mali – svoj život.

Slovenská národné povstanie sa do histórie našej krajiny zapísalo veľkými a výraznými písmenami. Dnes je to presne 75 rokov od jeho začiatku. Odkaz hrdinov, ktorí obetovali svoj život za krajinu, je aj napriek desiatkam rokov stále živý. Ich pamiatku pripomína obrovské množstvo pamätníkov na území celej republiky i štátny sviatok, ktorý je v kalendári zapísaný ako Výročie SNP. Zabudnúť nesmieme ani na každoročné pietne spomienky a akty kladenia vencov, ktorých sa pravidelne zúčastňujú aj zástupcovia štátu.

V Trenčianskom kraji si toto významné výročie pripomenie aj obec Kanianka, a to v piatok 30. augusta 201918.00 h v areáli pri priehrade. V rovnaký deň o 17.00 h položia vence k Pamätníku padlým aj v obci Malinová. Počas osláv Dňa obce si SNP pripomenie aj Poluvsie zapálením vatry. Všetky podujatia finančne podporil TSK.

Hold obetiam bojov spred 75 rokov vzdá aj Trenčiansky samosprávny kraj. Krajské oslavy SNP sa uskutočnia 31. augusta 2019 na Jankovom vŕšku aj za účasti trenčianskeho župana Jaroslava Bašku a ďalších významných hostí. O ich organizáciu sa aj tento rok postará TSK, mesto Bánovce nad Bebravou, mesto Partizánske, obec Uhrovec a Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Všetkých vás srdečne pozývame uctiť si padlých hrdinov, ktorí bojovali za našu slobodu.

autor: lb

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK