Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na Veľkej Javorine sa po 171.-krát stretli dva spriatelené národy Čechov a Slovákov

Opäť sa tak stalo poslednú júlovú nedeľu, kedy sa na Veľkej Javorine pravidelne konajú Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov. Tie tohtoročné sa uskutočnili pri príležitosti 100. výročia úmrtia Najväčšieho Slováka a rodáka z Trenčianskeho kraja Milana Rastislava Štefánika.

Sú symbolom spoločnej histórie a kultúry Čechov a Slovákov, každoročne nám pripomínajú význam česko-slovenských vzťahov, rodinné väzby či silné priateľstvá na oboch stranách hranice. Aj tento rok oslavy na Veľkej Javorine začali pri Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti, kde si zástupcovia Trenčianskeho, Trnavského, Juhomoravského a Zlínskeho kraja či ďalšie významné osobnosti spoločenského a politického života pripomenuli spoločnú minulosť Slovákov a Čechov. „Veľká Javorina je symbolom stretávania sa dvoch bratských národov. Som naozaj rád, že táto tradícia pretrváva už od roku 1848. Myslím si, že vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi sú v súčasnosti lepšie ako keď sme žili spolu v jednej republike. Priateľstvo medzi našimi dvoma národmi nám môže závidieť celá Európa. Teší ma, že tohtoročné slávnosti sú venované Najväčšiemu Slovákovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ktorý bol pri vzniku prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov,“ zhodnotil trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov prilákali na Veľkú Javorinu, najvyššiu dominantu Bielych Karpát, aj tentokrát stovky návštevníkov zo Slovenska, Čiech a Moravy. Podujatie už tradične finančne podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj.  

autor: mp
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK