Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Novinky na Trenčianskom hrade budú môcť turisti využívať už v hlavnej letnej sezóne

Na Trenčianskom hrade vládne čulý ruch. Stavebné práce finišujú na administratívnej budove, ktorá už naberá reálne kontúry a postupujú aj na sprístupnení hradu cez jeho Južné opevnenie.

Rekonštrukčné práce na dvoch významných projektoch na Trenčianskom hrade sa posunuli vpred. Kým novú administratívnu budovu, ktorá nahradila známy Skleník, čakajú už len dokončovacie práce, na Južnom opevnení sa pracuje v plnom prúde. Osobne sa o tom prišiel presvedčiť vo štvrtok 23. mája 2019 aj trenčiansky župan Jaroslav Baška počas kontrolného dňa. „Administratívna budova vyzerá úplne inak ako keď sme tu boli v marci. Aj keď sa so stavbou celkovo mešká, práce napredujú. V exteriéri sa dokončuje kamenný obklad, vonkajšia dlažba a osadené sú aj turnikety. Vo vnútorných priestoroch sa okrem omietok urobili aj podhľady, predajňa lístkov je už zariadená nábytkom. Pevne verím, že novú administratívnu budovu, vrátane prevádzky kaviarne, budeme môcť slávnostne odovzdať do užívania 1. júla. Zvýši sa tak nielen návštevnícky komfort, ale aj atraktivita Trenčianskeho hradu,“ priblížil priebeh prác predseda TSK.

Rekonštrukcia Skleníka sa oneskorila najmä z dôvodu zlých poveternostných podmienok, dodatočných archeologických prieskumov či zmeny projektu. Hradená je plne z rozpočtu TSK vo výške približne 520 tis. eur s DPH. Všetky novinky, vrátane celoročne prevádzkovanej kaviarničkynového vstupu, budú môcť návštevníci hradu využívať už v hlavnej letnej turistickej sezóne.

Naplno sa pracuje aj na novom vstupe cez Južné opevnenie

Stavebné práce na južnej časti hradu sa realizujú v rámci medzinárodného projektu TreBuCHET – Trenčín, Bučovice, Chránime európske tradície. Vďaka nemu sa podarí verejnosti sprístupniť ďalšiu viac ako jednu tretinu Trenčianskeho hradu so vstupom od lesoparku Brezina s vlastnou pokladnicou, či vo vonkajšom prstenci opevnenia vybudovať priestor na organizovanie kultúrnych podujatí s ešte väčšou kapacitou ako ponúka hradný amfiteáter. „Práce postupujú a čakáme na stanovisko Krajského pamiatkového úradu ohľadne Mlynskej veže a napojenia mosta do Mlynskej veže, aby sme mohli pokračovať v ďalších prácach,“ priblížila vedúca Odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK s tým, že s ukončením prác sa počíta do konca tohto roka.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK