Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Od tragédie v bani Handlová uplynulo 10 rokov, Pamätník baníkom zahalili biele ruže

S bielou ružou a sviečkou v ruke. Ani po desiatich rokoch ľudia nezabúdajú na tragédiu, ktorá spojila celé Slovensko a kruto zasiahla rodiny mnohých Handlovčanov. Desiaty august - Deň obetí banských nešťastí je pamätným dňom Slovenskej republiky (SR), a zároveň dňom, kedy vyjadrujeme úctu tým, ktorí pri výkone svojho ťažkého povolania prišli o vlastný život.

Po deviatykrát mesto Handlová spomínalo na svojich hrdinov počas Dňa bielych ruží pri Pamätníku baníkom na Ulici 29. augusta. Ružu bielej farby, ako symbol nevinnosti a nádeje, prišli aj tento rok na spomienkové miesto položiť nielen obyvatelia Handlovej a príbuzní obetí, ale aj delegácie významných hostí, baníkov či banských záchranárov. Ako prvý vzdal obetiam úctu predseda vlády SR Peter Pellegrini. „Všetci dnes spomíname na najväčšie banské nešťastie v novodobej histórii našej krajiny. Z tohto miesta by som rád povedal, že nemôžeme tolerovať stav, kedy po viac ako 10 rokoch sa pozostalí nedočkali spravodlivého a právoplatného verdiktu súdu SR. Rodiny obetí sa neustále pýtajú ako to v skutočnosti bolo a či niekto nesie zodpovednosť za to, čo sa v osudný deň stalo,” zdôraznil premiér s tým, že žiada súdy, aby v tejto veci spravodlivo rozhodli a pomohli tak ukončiť trápenie mnohých rodín.

V smútočnom sprievode ani tentokrát nechýbal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Jedno z najrizikovejších povolaní si za dlhé desaťročia vybralo krutú daň v podobe mnohých ľudských životov. Je preto dôležité nezabúdať na to, čo sa stalo a vzdať úctu tým, ktorí si to zaslúžia,” povedal trenčiansky župan, ktorý sa pred pamätníkom poklonil spolu s krajskými poslancami Vierou Beňovou, Jozefom Stopkom, Františkom Támom a Mohamedom Hemzom. S úctou k náročnému banskému povolaniu a všetkým, ktorí mu zasvätili život, sa prítomným okrem predsedu vlády SR prihovorila aj primátorka mesta Handlová Silvia Grúberová.

V tento augustový deň si Slovensko uctieva pamiatku viac ako 470 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry a viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií v baniach ťažiacich kovy na slovenskom území. Hoci je baníctvo na Slovensku v posledných rokoch v útlme, stále patrí medzi najrizikovejšie a najnáročnejšie povolania. 

 

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK