Pamiatku hrdinov, ktorí pred 75 rokmi bojovali v Slovenskom národnom povstaní si uctili na Jankovom vŕšku

Slovenské národné povstanie patrilo medzi najväčšie ozbrojené odbojové akcie druhej svetovej vojny. Presne pred 75 rokmi sa vtedy neznámi partizáni, dnes hrdinovia, nebojácne postavili voči bezpráviu a za cenu vlastných životov pomáhali poraziť nacizmus a prispieť k ukončeniu vojny. Na všetkých, ktorých odvážne činy ovplyvnili naše životy, sa aj tento rok spomínalo na Jankovom vŕšku.

Krajské oslavy SNP každoročne upriamujú pozornosť na jeden z najdôležitejších míľnikov v histórii slovenských dejín. Aj po 75 rokoch sú spomienky priamych účastníkov bojov či ich rodinných príslušníkov na toto obdobie stále živé. Majestátna Mohyla s pylónom a mauzóleom sa hrdo vypína na Jankovom vŕšku a je symbolom úcty a vďaky všetkým tým, ktorí nám vybojovali vytúženú slobodu. „Tento pamätník nesie v sebe významnú symboliku obetovania sa za slobodu národa a zároveň odhaľuje krutosti najstrašnejšej vojny v dejinách ľudstva. Nie sme tu dnes však len preto, aby sme spomínali. Ak má mať obeť týchto ľudí zmysel, je našim morálnym záväzkom postaviť sa akémukoľvek zlu,“ zdôraznil vo svojom príhovore predseda vlády Slovenskej republiky (SR) Peter Pellegrini, ktorý sa krajských osláv zúčastnil spolu s ministerkou vnútra SR Denisou Sakovou.

Vzdať hold statočnosti ľudí, ktorí pôsobili v Partizánskej brigáde Jána Žižku pod vedením plukovníka Teodora Polu prišli nielen ich rodinní príslušníci a široká verejnosť, ale aj celé delegácie zástupcov samospráv, organizácií a spolkov pôsobiacich na území kraja i mimo neho. „Priamych účastníkov povstania je každým rokom menej, preto si vážme, čo urobili pre nás, pre budúce generácie. Vážme si, že máme to šťastie žiť v slobodnej krajine. Jeden politik raz povedal – Na to, aby zlo zvíťazilo, stačí málo: aby dobrí ľudia nerobili nič. Týmto chcem vyzvať aj súčasnú generáciu a všetkých mladých ľudí, aby sa postavili zlu, ktoré máme možnosť vidieť v podobe obhajovania nacizmu a fašizmu,“ zdôraznil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Súčasťou programu na Jankovom vŕšku boli aj ukážky historických bojov z druhej svetovej vojny, koncert vojenskej hudby či pochod Nesmrteľného pluku, v rámci ktorého rodiny pozostalých niesli na svojom krku fotky zosnulých účastníkov bojov. Kultúrny program pokračoval v priestore prírodného amfiteátra pod Mohylou a záver osláv patril zapáleniu vatry. Organizátormi Krajských osláv SNP sú už tradične Trenčiansky samosprávny kraj, mestá Bánovce nad Bebravou a Partizánske, obec Uhrovec a Oblastný výbor SZPB Trenčín.

autor: lk