Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Parlament schválil návrh zákona o kompenzačnom príspevku baníkom

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) v rámci aktuálnej 51. schôdze schválili návrh zákona o kompenzačnom príspevku baníkom, ktorí prídu o zamestnanie z dôvodu útlmu baníctva v regióne hornej Nitry. Jeho cieľom je zmiernenie sociálnych dopadov a odškodnenie pre stratu príjmu z činnosti baníkov so stálym pracoviskom v podzemí v hlbinných baniach na území SR.

Návrh zákona predložila skupina poslancov na čele s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom. Pripravený bol v súlade s Akčným plánom transformácie uhoľného regiónu horná Nitra, ktorý ešte v lete uznesením schválila vláda SR. Poslanci tiež schválili pozmeňujúci návrh, na základe ktorého sa príspevok nebude podmieňovať zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, čím sa spresnil jeho charakter na štátnu sociálnu dávku. „Výška tohto kompenzačného príspevku a doba jeho poberania je závislá od dĺžky zamestnania v baníctve so stálym pracoviskom v podzemí. Poberatelia kompenzačného príspevku sa stanú poistencami štátu, teda štát bude za nich platiť poistné na starobné dôchodkové poistenie,“ vysvetlil Jaroslav Baška.

Kompenzačný príspevok by sa mal každoročne zvyšovať o rast životného minima a vyplácať ho bude Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Osoby, ktoré poberajú osobitný príspevok baníkom alebo dávky výsluhového zabezpečenia budú z priznania kompenzačného príspevku vylúčené. „Chceli by sme poďakovať pánovi Baškovi a ostatným predkladateľom návrhu tohto zákona, Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ministerstvu hospodárstva SR za jeho prípravu a poslancom NR SR za podporu zákona, ktorý výrazným spôsobom pomôže všetkým baníkom. Uľahčí im prechod na iný druh zamestnania a zmierni dopady útlmu baníctva na hornej Nitre,“ povedal Jozef Škrobák, predseda Odborového zväzu pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu SR.

Táto právna norma však nie je jediným opatrením, ktoré má pomôcť baníkom po strate zamestnania. Tým z nich, ktorí sa rozhodnú uplatniť na trhu práce pomôže aj Národný projekt rekvalifikácií. Žiadateľom bude TSK, ktorý ho pripravuje v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR, partnermi sú mestá Prievidza, Handlová a Nováky a Hornonitrianske bane Prievidza, a. s.. „Projekt by mal byť schválený do konca tohto roka, s jeho implementáciou počítame začiatkom roka 2020. Financovaný bude z eurofondov,“ povedal Jaroslav Baška s tým, že takýmto spôsobom bude o baníkov postarané, či už cez kompenzačný príspevok alebo národný projekt rekvalifikácií.   

autor: lk

Fotogaléria

zdroj: www.dobrenoviny.sk
zdroj: www.euractiv.sk
zdroj: www.hlavnespravy.sk
www.glob.sk
zdroj: www.hnonline.sk
zdroj: www.tvnoviny.sk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK