Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Podpredseda Európskej komisie sa stretol so zástupcami podnikateľských subjektov a samospráv regiónu hornej Nitry

Príprava akčného plánu na transformáciu uhoľného regiónu hornej Nitry je podľa odborníkov, zamestnávateľov i samospráv beh na dlhú trať. Podrobná diskusia so všetkými dotknutými subjektmi je potrebná najmä z hľadiska úspechu celého procesu.

V piatok 22. marca 2019 sa v priestoroch Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) uskutočnilo stretnutie, ktorého cieľom bolo diskutovať s dotknutými subjektmi o potrebe a aktuálnom stave prípravy transformácie uhoľného regiónu. Príprava akčného plánu na prechod od uhlia tak vďaka pravidelným diskusiám nielen zástupcov samospráv miest a obcí hornej Nitry, ale i zamestnávateľov z okresov Prievidza či Partizánske, naberá reálne kontúry. Stretnutia sa osobne zúčastnil aj predseda TSK Jaroslav Baška spolu s podpredsedom Európskej komisie pre energetickú úniu Marošom Šefčovičom. „Rád by som poďakoval Marošovi Šefčovičovi za to, že aj vďaka nemu sa región hornej Nitry dostal do povedomia Európskej komisie. S pomocou tímu odborníkov z jej prostredia tak môžeme postupovať vpred pri príprave akčného plánu na prechod od uhlia. Ďakujem všetkým zúčastneným za plodnú diskusiu a verím, že spoločne sa nám podarí hornú Nitru pripraviť tak, aby sa na trhu práce uplatnili všetci aj ukončení ťažby uhlia,“ povedal trenčiansky župan.

„Európske finančné prostriedky sa dajú čerpať veľmi flexibilne na to, aby sa regiónu hornej Nitry dalo naozaj pomôcť. Verím, že spolupráca Európskej komisie a vlády Slovenskej republiky prinesie dobré výsledky napríklad v tom, že v tomto regióne nebude nikto znepokojený zo svojej budúcnosti. Urobíme maximum pre to, aby si všetci zamestnaní našli svoje uplatnenie aj v budúcnosti,“ povedal Maroš Šefčovič.

Predmetom stretnutia bola aktuálna situácia prípravy Akčného plánu transformácie hornej Nitry, pripomienky a očakávania prítomných a zúčastnených v tomto procese. Témy diskusie otvorila dopravná infraštruktúra hornej Nitry, nasledovali pripomienky hostí k vývoju pracovného trhu či podnikateľského prostredia v dotknutých okresoch, zdravotný stav obyvateľstva, demografické prognózy a námety na riešenia týchto problémov. Na otázky odpovedali okrem podpredsedu Európskej komisie a trenčianskeho župana aj Ladislav Šimko, riaditeľ Odboru prierezových priorít Úradu podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu a Martina Lamačková, vedúca Odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK. Pozvanie na diskusiu prijali zástupcovia miestnych samospráv z okresov Prievidza a Partizánske, zástupcovia najväčších zamestnávateľov a strategických podnikov v regióne a aj riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi Radko Gavliak.

autor: lb

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK