Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Posledná májová sobota v znamení okrúhlych výročí i medzinárodného festivalu heligóniek

Počas slnečnej májovej soboty sa v Trenčianskom samosprávnom kraji oslavovalo i spievalo. Významné jubileum oslávili hasiči z obce Dolná Breznica i Dychová hudba (DH) Chynorianka. Medzinárodný festival heligóniek Dežerická cifrovačka sa prehupol do druhej desaťročnice svojej existencie.

Dobrovoľné hasičské zbory (DHZ) v Trenčianskom kraji majú neoceniteľný význam pri ochrane života i majetku jeho obyvateľov. Svoje o tom vedia aj hasiči z Dolnej Breznice, ktorí v sobotu 25. mája 2019 oslávili úctyhodné sté výročie od založenia DHZ v obci. Medzi gratulantmi nechýbal ani predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Veľmi si vážim všetkých dobrovoľných hasičov v našom kraji. Svojou činnosťou pomáhajú nielen občanom, ale i obci pri organizovaní rôznych podujatí. Inak tomu nie je ani v Dolnej Breznici a ja im prajem minimálne ďalších 100 rokov aktívneho fungovania,“ povedal trenčiansky župan.

Jedenásta Dežerická cifrovačka naplnila sálu Kultúrneho domu do posledného miesta, oslavovalo sa aj v Chynoranoch

Medzinárodný heligónkový festival Dežerická cifrovačka dlhodobo patrí k najvyhľadávanejším podujatiam tohto druhu nielen v Trenčianskom kraji, ale aj na celom Slovensku. Kultúrny dom v Dežericiach praskal pri prehliadke 31 umeleckých čísel vo švíkoch. „Som rád, že som sa mohol zúčastniť tak významného podujatia akým je Dežerická cifrovačka. Folklór je to, na čo môžeme byť právom hrdí my i naši predkovia. Preto si myslím, že je našou úlohou prenášať lásku k nemu aj na mladšie generácie,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý zároveň pripomenul, že Trenčianska župa plánuje vydať knižnú publikáciu venovanú práve folklórnym zoskupeniam pôsobiacim na území kraja.

Slnečné lúče priali aj festivalu dychových hudieb v obci Chynorany. Na tomto mieste oslávila v sobou 25. mája 2019 DH Chynorianka 160. výročie svojho vzniku. Aj na túto veľkolepú oslavu zavítal trenčiansky župan, aby zoskupeniu poprial veľa úspechov do ďalších rokov existencie. Dežerickú cifrovačku aj Oslavy 160. výročia DH Chynorianka finačne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

autor: lb
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK