Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Považskobystrická nemocnica ako prvá na Slovensku zavádza automatizáciu výdaja liekov

Efektívnejšie hospodárenie s liekmi i špeciálnym zdravotníckym materiálom (ŠZM) je cieľom projektu, ktorý sa aktuálne realizuje v Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici. Projekt za viac ako 1 mil. eur má uľahčiť prácu zamestnancom a zvýšiť presnosť a kontrolovateľnosť skladovania a vychystávania liekov a zdravotníckeho materiálu, a tiež umožniť následnú evidenciu spotreby na pacienta.

Automatizácia skladovania, výdaja, evidencie a spotreby liekov a ŠZM umožní nemocnici na základe 2D kódu dosledovať spotrebu každej tabletky, masti i zdravotníckeho materiálu. Vďaka tomuto systému je možné efektívnejšie hospodáriť s liekmi i vyhodnotiť spotrebu na pacienta. „Je to jeden z najmodernejších systémov skladovania a distribúcie liekov a ŠZM. Projekt pozostáva z viacerých častí, a to stavebných prác, ktoré sú už zrealizované a dodania technológie. Na tento účel TSK investoval viac ako 1 mil. eur,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

V rámci technológie projekt zahŕňa dodanie veľkého automatu na skladovanie ŠZM, liekomatu, kde sa budú uskladňovať tabletky a rotomatu. Ten by mal slúžiť na skladovanie veľmi citlivých ampúl, ktoré by sa mohli znehodnotiť následkom pádu. „Nemocnica tak bude prvou v rámci Slovenska, ktorá bude mať tento systém zavedený,“ prezradil riaditeľ NsP Považská Bystrica Igor Steiner. Táto investícia však nie je ani zďaleka jedinou, ktorú sa v považskobystrickej nemocnici podarilo zrealizovať. „Tento rok sme dokončili investíciu v kuchyni vo výške približne 1,5 mil. eur z rozpočtu TSK. Momentálne je plne funkčná, vrátane všetkých komponentov od umývacej linky cez tabletový systém podávania stravy až po transportné vozíky s ťahačom na prepravu jedla k pacientovi,“ doplnil riaditeľ.

Zriaďovateľ zafinancoval aj nový transformátor, ktorý umožnil navýšiť kapacitu elektrickej energie v nemocnici, a to vo výške 117 tis. eur. „V budúcom roku chce župa vybudovať nové diagnostické centrum, kde pribudne veľké moderné CT. Zakúpený a dodaný je už aj digitálny röntgen na urgentný príjem. Ten je dočasne umiestnený v iných priestoroch a následne sa presťahuje do diagnostického centra, v ktorom postupne pribudne aj magnetická rezonancia,“ povedal Jaroslav Baška.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK