Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Práce môžu začať už aj na rekonštrukcii cesty medzi Trenčianskou Teplou a Dežericami

Odovzdaním staveniska odštartovali práce na poslednej zo štvorlístka ciest, ktorých rekonštrukciu bude Trenčianska župa financovať z európskych peňazí a spolufinancovať z vlastného rozpočtu. Cesta č. II/516 Trenčianska Teplá – Dežerice je jednou z najfrekventovanejších ciest II. triedy v kraji z hľadiska intenzity dopravy, na jej rekonštrukciu je v rámci prvej a druhej etapy vyčlenených viac ako 2,8 mil. eur.

Uplynulý týždeň sa v Trenčianskom kraji niesol v znamení oficiálneho spustenia rekonštrukčných prác na cestách vo vlastníctve TSK. Stavebný ruch zavládol nielen na 44 úsekoch ciest II. a III. triedy, ktoré župa vynoví z vlastného rozpočtu, ale tiež na troch cestných komunikáciách, na opravu ktorých budú použité aj financie z eurofondov. Po cestách č. II/517 Považská Bystrica – Domaniža, II/581 Nové Mesto nad Váhom – Myjava a II/579 Hradište – Partizánske, si stavenisko oficiálne prevzal aj zhotoviteľ rekonštrukcie cesty č. II/516 Trenčianska Teplá – Dežerice. „Celková dĺžka všetkých 4 úsekov ciest z eurofondov je viac ako 18 km, pričom ide o investíciu vo výške približne 11,3 mil. eur s DPH so spolufinancovaním kraja 5%. Projekt rekonštrukcie tejto cesty je rozdelený na 6 etáp, pričom prvé dve začínajú za križovatkou v Trenčianskej Teplej a vedú cez Trenčianske Teplice až po hranicu mesta smerom na Bánovce nad Bebravou. Súčasťou tejto etapy je aj rekonštrukcia dvoch mostných objektov,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Zhotoviteľom 1. a 2. etapy rekonštrukcie cesty medzi Trenčianskou Teplou a Dežericami je spoločnosť Swietelsky – Slovakia, s.r.o., na rekonštrukciu úseku v dĺžke 6,84 km má podľa zmluvy 38 týždňov. „Rekonštrukčné práce sa budú realizovať na viacero etáp a položených bude celkovo 12 tisíc ton asfaltu,“ prezradil Peter Pitoňák, riaditeľ oblasti Sever spoločnosti Swietelsky – Slovakia, s.r.o.. Celková cena stavebných prác pritom presiahne 2,8 mil. eur s DPH. S čiastočnými obmedzeniami na tomto úseku by mali počítať aj vodiči. „V mieste rekonštrukcie bude doprava väčšinou vedená v jednom jazdnom pruhu, premávku bude riadiť svetelná signalizácia. Rekonštrukcia mostného objektu v Trenčianskych Tepliciach, ktorý je súčasťou komunikácie, bude prebiehať za úplnej uzávery a doprava bude presmerovaná na obchádzkovú trasu najmä z dôvodu bezpečnosti premávky,“ vysvetlil zhotoviteľ stavby s tým, že upravené budú i vjazdy, pribudnú nové zvodidlá, zábradilia a zvýšia sa aj protišmykové vlastnosti vozovky.

Cesta II/516 je spojnicou okresov Trenčín a Bánovce nad Bebravou, pričom sa priamo napája na rýchlostnú komunikáciu R2.

autor: lk

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK