Prehľad očakávaných udalostí v 34. týždni

Utorok, 20. august 2019

V utorok 20. augusta 2019 o 17.00 h sa na Zimnom štadióne v Prievidzi uskutoční prípravný hokejový zápas medzi HK Dukla Trenčín a Bratislava Capitals. Zápas je jednou z pilotných aktivít Rozvojového centra Hokej región Trenčín v spolupráci s HK Dukla Trenčín pre pomoc rozvoja hokejového záujmu v okolitých mestách. Okrem hokejového stretnutia je pripravený aj bohatý sprievodný program a autogramiáda osobností. Zápas bude osobne sledovať aj trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Streda, 21. august 2019

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región pozýva v stredu 21. augusta 2019 od 8.00 h na 1. česko-slovenské putovanie medzi dvoma významnými pútnickými miestami Skalka nad Váhom (SR) a Velehrad (ČR). V priestoroch bývalého kláštora na Veľkej Skalke bude symbolicky otvorená prvá značená česko-slovenská cyrilometodská trasa. O 9.30 h je naplánovaná púť po 1. úseku vedúceho z Veľkej Skalky na Malú Skalku po lesnom náučnom chodníku (dĺžka 1,5 km). O 10.30 h  začína púť na 25 km dlhej trase z Malej Skalky cez Trenčín a Starý Hrozenkov. Podujatie pripravila KOCR Trenčín región v spolupráci so združením Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda v Zlíne, pútnikom Petrom Hirchom a pútnickým miestom Skalka.

Štvrtok, 22. august 2019

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Klub kultúry Uherské Hradište a Roman Hudiec pozývajú vo štvrtok 22. augusta 2019 o 17.00 h na vernisáž výstavy Země – Krajiny – Ze – Mě, ktorá sa uskutoční vo výstavných priestoroch Trenčianskeho samosprávneho kraja. Výstava potrvá do 25. septembra 2019 a návštevníci si ju môžu prezrieť od pondelka do piatku v čase od 8.00 h do 17.00 h.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva vo štvrtok 25. augusta 2019 o 19.00 h do Café Merlo v Prievidzi na koncert Spiritual way – Zuzana Suchánková v rámci podujatia ŠTVRTOK? Jedine na koncert!

Piatok, 23. august 2019

Mesto Ilava pozýva v piatok 23. augusta a sobotu 24. augusta 2019 na tradičný Bartolomejský jarmok. Dvojdňové podujatie plné hudobných, tanečných a folklórnych vystúpení sa koná aj vďaka finančným prostriedkom z Participatívneho-komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v piatok 23. augusta a sobotu 24. augusta 2019 od 19.00 h do 23.30 h na Nočné prehliadky Trenčianskeho hradu. Témou prehliadok sú rozprávkové bytosti, ktorým budú spoločnosť robiť brušné tanečnice. Vstupné pre dospelých je 8 eur, pre deti 5 eur a deti do 6 rokov 1 euro. Deti do 3 rokov majú vstup zdarma.

Obec Nitrianske Sučany pozýva v piatok 23. augusta 2019 o 18.00 h do kinosály KD v Nitrianskych Sučanoch, kde sa bude konať slávnostný kultúrny program pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky o obci.

Sobota, 24. august 2019

V sobotu 24. augusta 2019 o 13.00 h sa v obci Mikušovce uskutoční súťaž vo varení gulášov s názvom Mikušovský hodový kotlík. Vyhodnotenie súťaže je naplánované na 17.00 h, po ňom bude nasledovať vyhlásenie tomboly a zábava.

Obec Dolné Vestenice a Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov pozývajú v sobotu 24. augusta 2019 na Oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania. Kultúrny program začne o 14.00 h ukážkou historických bojov (priestor pri Základnej škole), pokračovať bude o 15.00 h príhovormi a o 16.00 h slávnostným kladením vencov pri pamätníku padlých na ulici M. R. Štefánika. Zapálenie vatry SNP sa uskutoční o 20.00 h.

Najťažší pretek na Považí s názvom CHAMPIONS.RACE 2019 sa uskutoční v sobotu 24. augusta 2019 v čase od 10.00 h do 16.00 h na Gazdovstve Uhliská v Nemšovej, časť Trenčianska Závada. Podujatia sa zúčastní aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý bude štartovať vo vlne č. 7 o 10.30 h. Pretek finančne podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Obec Lubina pozýva v sobotu 24. augusta 2019 o 16.00 h na vrch Roh k Pamätníku Slovenského národného povstania (SNP), kde sa uskutoční pietny akt a spomienkový program pri príležitosti 75. výročia SNP. Podujatie sa uskutoční s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Pri príležitosti 680. výročia prvej písomnej zmienky o obci Poruba sa v sobotu 24. augusta 2019 o 17.00 h v sále kultúrneho domu v Porube uskutoční Slávnostné udeľovanie ocenení kolektívom a jednotlivcom, ktorí svojou prácou, aktívnym prístupom a odhodlaním vybudovali súčasnú tvár obce Poruba. O 19.00 h je naplánovaný kultúrno-spoločenský program v rámci 75. výročia SNP, prebiehať bude v obecnom športovom areáli.

Dobrovoľný hasičský zbor v Trenčianskej Teplej a obec Trenčianska Teplá pozývajú v sobotu 24. augusta 2019 na Oslavu 135. výročia založenia hasičského zboru v Trenčianskej Teplej. Program začína o 14.30 h sprievodom hasičov od autobusového nástupišťa na futbalové ihrisko. O 15.00 h sa uskutočnia slávnostné príhovory a otvorenie osláv.

V sobotu 24. augusta 2019 o 13.00 h sa na futbalovom ihrisku v Trenčianskych Bohuslaviciach uskutoční hasičská súťaž o Pohár starostov Bošáckej doliny spojený s 85. výročím založenia dobrovoľného hasičského zboru  v obci Trenčianske Bohuslavice.

Obec Visolaje pozýva v sobotu 24. augusta 2019 o 11.00 h pred Kultúrny dom vo Visolajoch, kde bude prebiehať podujatie Deň obce Visolaje. V rámci programu sa slávnostne skolauduje zrekonštruovaný Kultúrny dom a uskutoční sa aj súťaž vo varení kotlíkového gulášu. Organizáciu podujatia finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

V sobotu 24. augusta 2019 od 16.00 h do 21.00 h sa v PRIWIDYA Clube v Prievidzi uskutoční tretí festivalový deň 10. ročníku tradičného umelecko-multižánrového festivalu s názvom PRIWIDYA Fest. Festival od roku 2016 prináša návštevníkom kombinované a komponované programy plné hudby, kreativity, besied, workshopov a artterapie. Podujatie finančne podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Diviacka Nová Ves pozýva v sobotu 24. augusta 2019 na 16. ročník Novianskych dní. O 18.00 h sa zároveň v parku pred Obecným úradom uskutoční pietny akt pri príležitosti 75. výročia SNP. Organizáciu podujatia finančne podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v sobotu 24. augusta 2019 do podzemia Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach, kde sa uskutoční divadelné predstavenie Krvavé slzy „V smrtiacom objatí“. Predstavenie bude zamerané na život známej postavy Alžbety Bátoričky a jej smrtiaceho nástroja. Začiatky predstavení sú od 17.00 h, 18.00 h, 19.00 h, 20.00 h a 21.00 h. Vstupné je 6 eur dospelí a 3 eurá deti do 7 rokov, seniori, študenti, ZŤP.

V poradí 25. ročník MTBIKER Novodubnického maratónu sa uskutoční v sobotu 24. augusta 2019 v Novej Dubnici. Cyklisti sa môžu zúčastniť štyroch kategórií King (100 km), Hard (73 km), Klasik (41 km) a Family (14 km). Prvá kategória štartuje už o 8.10 h. Vyhlásenie výsledkov je naplánované na 16.30 h. Viac informácií nájdete na maraton.sk.

Nedeľa, 25. august 2019

Obec Jasenica pozýva v nedeľu 25. augusta 2019 od 10.30 h na festival hudby, spevu a tanca s názvom Jasenické nôtenie. Súčasťou podujatia je aj krajská postupová súťaž a prehliadka speváckych zborov dospelých. Celodenný kultúrny program sa uskutoční v kultúrno-športovom areáli v Jasenici. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Tŕstie pozýva v nedeľu 25. augusta 2019 o 12.30 h na obecné futbalové ihrisko, kde sa uskutoční hasičská súťaž o Putovný pohár DHZ Tŕstie. Organizáciu podujatia podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Obecný úrad Lúky a FSk Javorník pozývajú v nedeľu 25. augusta 2019 na Bartolomejský jarmok. O 10.00 h sa uskutoční slávnostná omša v Kostole svútého Bartolomeja, od 9.00 h bude prebiehať prezentácia a predaj ľudových výrobkov. Folklórne popoludnie začne o 15.00 h pred Kultúrnym domom Lúky. Pre deti sú pripravené kolotočne a maľovanie na tvár.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja je návštevníkom k dispozícii nová stála expozícia zostavená z výberu diel Miloša Alexandra Bazovského. Jej súčasťou sú aj stručné informačné texty približujúce život a dielo autora, obohatené aj o fotografie z maliarovho súkromného archívu. Súbor diel jedného z najvýznamnejších slovenských umelcov obsahuje výber známych i málo vystavovaných autorových prác – olejomaľby, gvaše, tempery a kresby, ktoré približujú charakteristické znaky, kolorit a techniky Bazovského výnimočného umeleckého prejavu. Viac informácií na www.gmab.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pri príležitosti celoročných osláv 50. výročia vzniku galérie pripravila začiatkom roka otvorenie novej stálej expozície diel ďalšej generácie výtvarníkov trenčianskeho regiónu zo zbierok galérie pod názvom Trenčania a výtvarníci trenčianskeho regiónu staršia a stredná generácia. Aj keď ide o súčasných umelcov, časové rozpätie ich tvorby je veľmi rozsiahle. Najstarší prezentovaný umelec Rudolf Moško sa narodil v roku 1926 a najmladšia autorka Petronela Vlhová v roku 1980. Expozícia tak predstaví diela žijúcich umelcov, z ktorých mnohí patria medzi renomované a verejnosti dobre známe osobnosti trenčianskeho regiónu. Nová expozícia má upozorniť na stále vyvíjajúcu sa tvorbu umelcov v kontexte takmer 50 rokov a jej rôznorodosť. Viac informácií na www.gmab.sk.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu s názvom Práca – láska – statočnosť, ktorá je venovaná 100. výročiu tragickej smrti osobnosti Milana Rastislava Štefánika. Návštevníci si ju môžu v priestoroch knižnice pozrieť až do decembra 2019. Výstavu z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom projektu. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Súkromná základná umelecká škola Koš/Prievidza pozývajú do priestorov múzea na výstavu výtvarných prác žiakov s názvom Litografélie. Výstava potrvá až do 8. septembra 2019.

Galéria Regionart pri Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva od utorka 8. júla 2019 do 23. augusta 2019 na výstavu s názvom Poďte s nami do rozprávky. Viac na www.rkcpd.sk.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva od júla do novembra 2019 na výstavu Čarovná moc rastlín. Múzeum výstavu pripravilo v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Viac info na www.muzeumpb.sk.

Podjavorinské múzeum Nové Mesto nad Váhom a Trenčianske múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozývajú od 1. augusta 2019 do 26. októbra 2019 na výstavu autorskej kresby Martina Vincurského s názvom Historia Picta – Dejiny v obrazoch. Viac na www.muzeumtn.sk.

autor: mp