Projekt Participatívne rozpočty v praxi otvorí zaujímavé témy v oblasti participácie

Najbližšie dva dni sa v Trenčianskom kraji bude hovoriť o participatívnych rozpočtoch, a to zo všetkých strán. Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti pripravil dvojdňové podujatie s názvom PARTICIPATÍVNE ROZPOČTY V PRAXI samospráva – školy, ktoré je realizované v rámci národného projektu Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík.

Aký je rozdiel medzi dotačnou schémou a participatívnym rozpočtom, je možné občanov vzdelávať prostredníctvom participatívneho rozpočtu a začnú samosprávy využívať jeho potenciál na podporu verejných politík? Na tieto, ale aj ďalšie otázky odpovie program s názvom Nie je mesto ako mesto, ktorý bude hostiť župný úrad vo štvrtok 10. októbra 2019. V rámci neho budú predstavené aj inovatívne projekty, ktoré vznikli vďaka participatívnym rozpočtom naprieč Slovenskom, či nová výzva pre mestá a obce z operačného programu Efektívna verejná správa, zameraná na zefektívnenie a optimalizáciu procesov v prostredí miestnej územnej samosprávy.

Kto má podporovať inovatívne témy vo vzdelávaní, akú úlohu by mali zohrávať mimovládne organizácie, samosprávy a štát v tomto procese naznačí v rámci druhého dňa program Nie je škola ako škola. V priestoroch Kasárne Trenčianskeho hradu sa v piatok 11. októbra 2019 dozviete ako v praxi vyzerala a čo priniesla prvá dotačná schéma podporujúca zavádzanie participatívnych rozpočtov na stredných školách v Trenčianskom kraji. V popoludňajších hodinách si ocenenie prevezmú projekty, študentské nápady, pozoruhodné školy i odhodlaní učitelia zapojení do pilotného ročníka.

autor: lk

zdroj: www.parcitipacia.eu