Prvá Stredná zdravotnícka škola na hornej Nitre bude sídliť v Prievidzi, na Deň otvorených dverí prilákala desiatky budúcich praktických sestier

Myšlienka zriadiť Strednú zdravotnícku školu v Prievidzi sa mení z plánov na realitu. Do jej lavíc by mala zasadnúť takmer päťdesiatka študentov. Počas Valentína sa na výhody štúdia zdravotníckych odborov prišlo spýtať hneď niekoľko desiatok nádejeých sestier s rodičmi.

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) bude od nového školského roka zriaďovateľom troch stredných zdravotníckych škôl. K tým v Trenčíne a v Považskej Bystrici sa od septembra pridá aj Stredná zdravotnícka škola (SZŠ) v Prievidzi. Jej vznik víta najmä Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach (NsP), ktorej zriaďovateľom je rovnako TSK. Dlhodobý nedostatok stredného zdravotníckeho personálu v nemocnici by práve vďaka novej škole mohol byť čoskoro minulosťou. Počas Dňa otvorených dverí vznikajúcej SZŠ vo štvrtok 14. februára 2019 sa prezentačné priestory NsP naplnili do posledného miesta žiakmi a žiačkami deviatych ročníkov základných škôl, ktorí sa už čoskoro budú musieť rozhodnúť kam povedú ich kroky po ukončení ZŠ. „V založenie strednej zdravotníckej školy v regióne hornej Nitry sme dúfali už niekoľko rokov. Teraz sa to podarilo a veríme, že spoločnými silami vychováme nové, mladé posily pre nemocnicu, ktoré prevezmú toto žezlo po nás,“ povedala Iveta Pastieriková, námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť v bojnickej nemocnici s tým, že absolventi zdravotníckej školy sa o nedostatok pracovných príležitostí po štúdiu nemusia vôbec obávať. „Tým, ktorí sa po strednej škole rozhodnú nepokračovať v ďalšom štúdiu, bude s veľkou pravdepodobnosťou umožnený okamžitý nástup do zamestnania v NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach,“ dodala Iveta Pastieriková a zároveň pripomenula, že praktická časť vyučovacieho procesu bude prebiehať práve v bojnickej nemocnici.

Uplatniteľnosť absolventov SZŠ v Prievidzi potvrdila aj vedúca Oddelenia zdravotníctva a humánnej farmácie Úradu TSK Elena Štefíková. „Po ukončení štúdia si absolventi môžu nájsť zamestnanie nielen v nemocnici, ale i v akomkoľvek inom zariadení, ktoré poskytuje zdravotnú starostlivosť. Patria tam ambulancie rôznych typov alebo aj domovy sociálnych služieb. V oblasti zdravotníctva môžeme uplatniteľnosť absolventov na trhu práce garantovať na dlhé roky do budúcna,“ uviedla Elena Štefíková. O svoje skúsenosti sa s budúcimi študentmi v rámci DOD podelila i riaditeľka úspešnej SZŠ Celestíny Šimurkovej v Trenčíne Eva Červeňanová.

Bránami novej školy, ktorá bude sídliť na adrese Vinohradnícka 8 v meste Prievidza, by malo v septembri prejsť až 48 prvákov. „V odbore praktická sestra budú otvorené dve triedy po 24 študentov. Pripravená je aj možnosť ubytovania na školskom internáte Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi, ktorej zriaďovateľom je TSK,“ povedala Eva Žernovičová, vedúca Oddelenia školstva, kultúry, mládeže a športu Úradu TSK. Dodala tiež, že pre školu sú pripravení kvalifikovaní učitelia všeobecných i odborných predmetov.

Dňa otvorených dverí Strednej zdravotníckej školy v Prievidzi sa okrem deviatakov zúčastnili aj rodičia budúcich študentov, hlavný kontrolór TSK Richard Horváth a poslanci Zastupiteľstva TSK za okres Prievidza.

autor: lb

Súvisiace video