Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

S novoročným prianím a poďakovaním za obetavú prácu navštívil trenčiansky župan posledný deň v roku zložky záchranného systému, cestárov i zamestnancov zariadenia sociálnych služieb

Hasiči, policajti, cestári i zamestnanci zariadení sociálnych služieb. Tí všetci pracujú, aj keď my ostatní oddychujeme a trávime čas so svojimi rodinami. Náročnú a obetavú prácu všetkých, ktorí sa nielen počas sviatkov starajú o našu bezpečnosť, prišiel osobne oceniť aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. Posledný deň v roku navštívil Strediská správy ciest v Púchove, Ilave a Považskej Bystrici, hasičov v Púchove, Považskej Bystrici a Dubnici nad Váhom či Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Považskej Bystrici. Spoločne s klientmi Centra sociálnych služieb (CSS) - BYSTRIČAN v Považskej Bystrici si vychutnal silvestrovskú kapustnicu aj poslednú tancovačku v roku 2018.

Tohtoročný silvestrovský program trenčianskeho župana začal na hasičskej stanici v Púchove, kde ho už tradične privítal riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Považskej Bystrici podaním hlásenia. Neformálny rozhovor vytvoril priestor na zhodnotenie uplynulého roka, počtu i charakteru výjazdov, personálnej i technickej vybavenosti, no predovšetkým na vyjadrenie úcty a vďaky za celoročnú prácu. „Na prelome rokov každoročne navštevujem zložky záchranného systému, ale aj naše cestmajsterstvá vo všetkých deviatich okresoch kraja, pretože sú to povolania, ktoré nepoznajú piatok ani sviatok a ja si ich prácu nesmierne vážim. Zároveň je to príležitosť na neformálny rozhovor o problémoch, ktorým čelia pri ochrane zdravia i majetku obyvateľov kraja,” povedal trenčiansky župan. „Stalo sa už peknou tradíciou, že nás župan poctí svojou návštevou v tomto sviatočnom období a my si to veľmi vážime. Je to určitý spôsob podpory a povzbudenia príslušníkov, ktorí majú v tento deň službu,” povedal riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Považskej Bystrici Zdeno Tarabík.

Z hasičskej stanice v Púchove smerovali kroky trenčianskeho župana na stredisko Správy ciest TSK v Púchove. Zamestnancov privítal dobrou správou o navyšovaní platov od 1. januára 2019 i financiách, ktoré TSK v nasledujúcich rokoch investuje do zakúpenia novej techniky. „Pre Správu ciest TSK sa  každoročne snažíme zabezpečovať novú techniku a počnúc budúcim rokom vyčleníme 2,5 mil. eur ročne na obnovu a nákup techniky, ktorá je potrebná pri letnej i zimnej údržbe ciest I., II. a III. triedy v Trenčianskom kraji. Od začiatku roka 2019 tiež navýšime mzdy zamestnancov Správy ciest TSK v priemere o 15 - 17%,” prezradil Jaroslav Baška. „Na každom stredisku Správy ciest TSK sa tak vďaka rozpočtu TSK v priebehu štyroch rokov zmodernizuje technika, čo výrazne uľahčí a skvalitní prácu jednotlivých cestmajsterstiev v rámci kraja,” doplnil riaditeľ Správy ciest TSK Radovan Karkuš.

Vzácnu návštevu postupne privítali aj na hasičskej stanici v Dubnici nad Váhom, stredisku Správy ciest v Ilave i Považskej Bystrici. Spríjemniť silvestrovskú službu hasičom prišli na Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru do Považskej Bystrice spolu s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja aj krajský riaditeľ Policajného zboru v Trenčíne Slavomír Kučera, okresný riaditeľ Policajného zboru v Považskej Bystrici Ján Haluška a prednosta Okresného úradu v Považskej Bystrici Jozef Smatana.

No a aký by to bol Silvester bez silvestrovskej kapustnice? Tú prišiel predseda TSK ochutnať do Centra sociálnych služieb - BYSTRIČAN v Považskej Bystrici, ktoré je jedným z 24 zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Okrem dobrého jedla sa aj recitovalo, spievalo, tancovalo, no predovšetkým bilancovalo. „Rok 2018 bol pre naše zariadenie náročný, ale môžem povedať, že úspešný. Vďaka financiám z rozpočtu TSK sa nám podarilo zrekonštruovať už v poradí tretí výťah za posledné tri roky, ale tiež doplniť poddimenzovaný stav zamestnancov o 27, a to v priebehu 4 rokov,” zhodnotila riaditeľka CSS - BYSTRIČAN Považská Bystrica Gabriela Lukáčová s tým, že v uplynulom roku sa venovali najmä práci s klientmi a vznikli nové podujatia ako Deň s nami, ktoré propagujú činnosť zariadenia aj medzi širokou verejnosťou. V roku 2018 vzniklo aj nové logo CSS - BYSTRIČAN, ktoré navrhli a pripomienkovali samotní klienti zariadenia. Rovnako, ako v prípade Správy ciest TSK, aj v zariadeniach sociálnych služieb v pôsobnosti TSK sa s príchodom roka 2019 zvýšia platy nízkopríjmových skupín zamestnancov. Na základe valorizácie platových taríf zamestnancov verejnej správy vzrastú mzdy nízkopríjmových skupín zamestnancov v priemere o 10%. Pre takmer 1300 zamestnancov na úseku sociálnych služieb ide o medziročný nárast miezd v priemere o 22%. Na avizované zvyšovanie miezd vyčlenil TSK vo svojom rozpočte o takmer 5,6 milióna viac ako v predchádzajúcom rozpočtovom roku.

Návštevy zložiek záchranného systému a jednotlivých cestmajsterstiev v kraji budú pokračovať trojkráľovým výjazdom, a to v okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Myjava.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK