SOŠ strojnícka v Bánovciach nad Bebravou sa pýši moderným robotizovaným pracoviskom

V poradí druhý novembrový pondelok patril na Strednej odbornej škole (SOŠ) strojníckej v Bánovciach nad Bebravou v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) k tým výnimočnejším. Okrem otvorenia nového robotizovaného pracoviska, uzatvorila škola Memorandum o spolupráci s viac ako tridsiatimi firmami z bánovského regiónu.

SOŠ strojnícka v Bánovciach nad Bebravou patrila k poslednej odbornej škole v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskej župy, ktorá nemala podpísané Memorandum o spolupráci s významnými zamestnávateľmi z regiónu, a to najmä z dôvodu spájania dvoch stredných škôl v meste. Škola má v súčasnosti v systéme duálneho vzdelávania zapojených 74 žiakov. Podpisom memoranda sa spečatila výborná vzájomná spolupráca SOŠ strojníckej s lokálnymi firmami. „Úlohou podpísaného memoranda je nadviazať hlbšie vzťahy v oblasti odborného vzdelávania. Trenčianska župa sa zároveň zaväzuje, že aj naďalej bude investovať finančné prostriedky do modernizácie školy. Jednou z takýchto investícií je aj nové robotizované pracovisko, ktoré študentov počas štúdia pripraví na ovládanie robotických systémov. Veľmi si vážim, že modernú učebňu vybudovala firma bývalého absolventa školy, ktorý takýmto spôsobom splatil škole to, čo do neho v podobe vedomostí investovala,“ priblížil trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Do vybudovania robotizovaného pracoviska investoval Trenčiansky samosprávny kraj zo svojich zdrojov viac ako 77 tisíc eur. Učebňa je vhodná pre 8 študentov v študijných odboroch mechatronika, strojárstvo, elektrotechnika, mechanik – elektrotechnik, mechanik -  nastavovač, programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení či mechanik počítačových sietí. „Ako absolvent školy viem, čo žiakom chýbalo počas štúdia. Navrhli sme preto imitáciu baliacej linky, na ktorej sa žiaci naučia programovať robota a ovládať riadiace systémy. Učebňa je vybavená robotom KUKA, ten patrí do najnovšej generácie. Študenti prácou s ním získajú aktuálne poznatky, ktoré sú v súčasnom priemysle dôležité. Výhodou je, že žiaci sa neučia na starých mašinách, takže sa v jednotlivých firmách nebudú musieť preškoľovať. Nový robot je veľkým prínosom pre školu,“ uviedol za zhotoviteľa nové pracoviska Adrian Dylík.

Trenčianska župa za posledné roky do modernizácie SOŠ strojníckej v Bánovciach nad Bebravou investovala viac ako 1,7 milióna eur. V pláne je aj projekt rekonštrukcie školských dielní a ich prístrojové vybavenie z eurofondov za približne 1,5 milióna eur.

autor: mp