SOŠ v Považskej Bystrici sa pridala k ďalším jubilujúcim školám v Trenčianskom kraji

Oslavy 45. výročia svojho založenia spojila Stredná odborná škola (SOŠ) v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja s oceňovaním bývalých i súčasných zamestnancov školy.

Poďakovanie za výchovu a vzdelávanie generácie mladých ľudí v podobe ďakovného listu, si z rúk predsedu TSK Jaroslava Bašku prevzalo 6 pedagogických a 5 nepedagogických zamestnancov školy. Medzi nimi aj súčasný riaditeľ SOŠ v Považskej Bystrici Ján Kunovský. „Škola má v regióne významné postavenie najmä z toho dôvodu, že sa u nás vyučujú stavebné odbory. Jediný v Považskej Bystrici v súčasnosti vyučujeme aj učebné odbory autoopravár – mechanik a autoopravár – elektrikár. Vďaka Trenčianskemu samosprávnemu kraju sa nám v minulosti podarilo zatepliť a vymeniť okná na budove školy, aj na školskom internáte, opravilo sa aj kúrenie v dielňach v Považskom Podhradí,“ uviedol riaditeľ školy, ktorú v súčasnosti navštevuje viac ako 200 žiakov.

Aj keď sa SOŠ v Považskej Bystrici radí medzi menšie školy, má v sieti stredných škôl v Trenčianskom kraji svoje opodstatnené miesto. Potvrdil to aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Trenčiansky samosprávny kraj do školy za posledné 4 roky investoval viac ako 400 tisíc eur. Župa tiež podala projekt cez Integrovaný regionálny operačný program v sume za približne 1,4 milióna eur. Zameraný je na modernizáciu odborného vzdelávania. Zo školy vychádzajú výborní absolventi, ktorí sa takmer všetci okamžite vedia uplatniť na trhu práce. Teší ma, že SOŠ v Považskej Bystrici dokáže prilákať aj študentov z iných okresov či kraja,“ povedal trenčiansky župan.

Na škole v súčasnosti pracuje 39 pedagogických a 32 nepedagogických zamestnancov. Študenti školy sa pravidelne zúčastňujú rôznych medzinárodných súťaží v remeselných zručnostiach, jazykových olympiádach a športových súťažiach, na ktorých dosahujú skvelé výsledky. Škola sa tiež zapojila do projektov ako sú napríklad propagácia odborného vzdelávania a prípravy v nedostatkových odboroch – Zelená stavebným profesiám či Participatívne rozpočty na stredných školách.

autor: mp