Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Spoločensky zodpovedné verejné obstarávanie na pôde župného úradu

V utorok 22. októbra 2019 sa Kongresová sála Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) zaplnila zástupcami subjektov štátnej a verejnej správy, ktorí sa prišli dozvedieť viac o možnostiach spoločensky zodpovedného verejného obstarávania (VO) v kontexte sociálnej ekonomiky.

Odborná konferencia prebiehala formou panelovej diskusie, počas ktorej kompetentní hostia, zástupcova štátnej a verejnej správy Slovenskej a Českej republiky a tiež inšpiratívni ľudia, predstavili na príkladoch dobrej praxe spôsoby implementácie spoločensky zodpovedného obstarávania. „Myslím si, že sociálne verejné obstarávanie je na Slovensku novinkou. Európska legislatíva o VO nehovorí len o tom, že sa verejní obstarávatelia musia v tendroch riadiť podľa ceny, ale hovorí aj o tom, že môžu uplatniť aj sociálny či ekologický aspekt. V praxi to znamená, že môžu nastaviť iné kritéria, ktoré sú v konečnom dôsledku dôležitejšie ako cena vysúťaženej zákazky alebo tovaru,“ priblížil štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš s tým, že uviedol aj príklad. „Mestská samospráva tzv. Veľký Manchester vo Veľkej Británii si v rámci verejných súťaží pri viac ako 300 zákazkách uplatnila podmienku, že dodávatelia musia pri realizácia danej zákazky vytvoriť pracovné miesta pre dlhodobo nezamestnaných. Za jeden a pol roka týmto spôsobom prispela samospráva k tomu, že sa v Manchestri vytvorilo 1 160 nových pracovných miest,“ doplnil Ondruš.

Jedným z organizátorov odbornej konferencie bol aj Trenčiansky samosprávny kraj, pre ktorého spoločensky zodpovedné obstarávanie nie je žiadnou novinkou. „Trenčiansky samosprávny kraj v rámci projektu Zelená župa využíva tzv. zelené verejné obstarávanie, ktoré je súčasťou spoločensky zodpovedného verejného obstarávania. Rovnako aj sociálny aspekt vo verejnom obstarávaní je dôležitým prvkom vo VO Trenčianskeho samosprávneho kraja,“ uviedol Tomáš Baláž, vedúci Oddelenia právneho, správy majetku a verejného obstarávania Úradu TSK.

Konferenciu Spoločensky zodpovedné verejné obstarávane zorganizovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, Ministerstvo práce a sociálnych vecí ČR, Úrad pre verejné obstarávanie, Implementačná agentúra MPSVR SR a Trenčiansky samosprávny kraj.

autor: mp

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK