Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Spomienky na SNP v regióne Považskej Bystrice umocnila nová publikácia Okamihy vzdoru

Počas najbližších dní si celá krajina bude pripomínať Slovenské národné povstanie, ktoré vypuklo presne pred 75 rokmi. Padlých hrdinov si počas utorka 27. augusta 2019 uctili aj v Považskej Bystrici. Zároveň bola do života uvedená kniha Okamihy vzdoru popisujúca udalosti SNP na Považí.

Od Slovenského národného povstania uplynie v najbližších dňoch presne 75 rokov. Aj keď priamych účastníkov odboja postupne ubúda, ich odkaz zostáva živý. Hrdinov, ktorí svoj život položili v boji za vlasť si v utorok 27. augusta 2019 pripomenuli aj v Považskej Bystrici. Položiť veniec k Pamätníku SNP prišiel aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Americký spisovateľ Mark Twain povedal, že v živote človeka sú dôležité dva dni. Prvý, keď sa narodil a druhý, keď zistil prečo sa narodil. Tí, ktorí v boji za oslobodenie svojej krajiny stratili to najcennejšie čo mali, zistili, prečo sa narodili – aby pomohli oslobodiť našu vlasť. Za to im patrí naše ďakujem nielen po 75 rokoch, ale aj v budúcnosti,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Pietne zhromaždenie sa po slávnostnom akte kladenia vencov presunulo do neďalekého Evanjelického kostola v Považskej Bystrici, kde bola po ekumenickej omši uvedená do života kniha pojednávajúca o priebehu SNP na Považí. Jej autorom je Pavol Vitko a už zosnulý účastník odboja Vladimír Fraňo. Tejto vzácnej ceremónie sa zúčastnili aj poslanci krajského zastupiteľstva za okres Považská Bystrica i zástupcovia miest a obcí z blízkeho okolia.

autor: lb
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK