Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Stravovanie a správna výživa boli ďalšími témami seminára na Úrade TSK

Oddelenie sociálnej pomoci Úradu TSK v  spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trenčíne zorganizoval  pre zamestnancov pracujúcich v zariadeniach sociálnych služieb. Ďalší zo seminárov na tému stravovanie v zariadeniach sociálnych služieb so zameraním na výživu pre vybrané cieľové skupiny. Seminár má pomôcť v neustálom skvalitňovaní poskytovaných sociálnych služieb.

Edukácia zamestnancov podieľajúcich sa na zostavovaní jedálnych lístkov a normovaní jedál v zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, odporúčania pre prax  v oblasti zdravotnej bezpečnosti jedál, ale aj rizikové faktory vo výžive. Toto všetko bolo obsahom seminára, ktorý sa uskutočnil v pondelok 18. novembra 2019 v priestoroch župného úradu v Trenčíne. Výživa predstavuje systém, ktorý kvantitou, ale aj kvalitou živín, úpravou pokrmov, spôsobom a rytmom prijímania denných jedál, zodpovedá odporúčaniam podľa najnovších vedeckých poznatkov. Musí byť biologicky hodnotná a musí obsahovať  správny pomer základných zložiek potravy, ktorými sú bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny či minerálne látky. „Stravovanie je neodmysliteľnou súčasťou pri poskytovaní sociálnych služieb, keďže výživa priamo ovplyvňuje zdravotný stav klientov zariadení. Organizovaním rôznych seminárov chceme poukázať na potrebu vzdelávania zamestnancov pracujúcich v sociálnych službách na všetkých úrovniach. Len vzdelaný zamestnanec je dobrým zamestnancom,“ uviedla vedúca Oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK Elena Nekorancová.

V závere seminára si účastníci vypočuli odporúčania pre zdravú výživu týkajúce sa pravidelnej stravy, zníženia príjmu soli či obmedzenia konzumácie jedál a nápojov s pridaným cukrom. Jednou z tém bol i pitný režim.

autor: lb

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK