Trenčianska župa ide v podpore mladých príkladom, inšpiratívne príbehy mládeže z kraja zhrnuté v príručke SAMO

Úspešné a inšpiratívne príklady dobrej praxe v oblasti rozvoja práce s mládežou v Trenčianskom kraji, zrealizované v rámci projektu AKTIV, sa dočkali knižného spracovania.

Podpora mladých ľudí v kraji je jedným z cieľov, ktorému sa vďaka Krajskému centru voľného času v Trenčíne – Regionálnemu centru mládeže venuje patričná pozornosť. Okrem Koncepcie rozvoja práce s mládežou TSK či funkcie koordinátorky práce s mládežou rozvoju aktivít mladých napomáha aj cezhraničný projekt TSK a Zlínskeho kraja s názvom AKTIV. Ten ako česko-slovenská spolupráca vznikol pred dvomi rokmi a jeho zámerom bolo vytvoriť udržateľný systém podpory práce s mládežou na území Trenčianskeho a Zlínskeho kraja. Výsledkom dvojročného úsilia a kooperácie na oboch stranách hranice je príručka pre samosprávy SAMO, ktorá bola oficiálne krstená v prvú júnovú stredu.

Krstným otcom brožúry sa okrem jej hlavných aktérov, ktorými sú aktívni mladí ľudia, stal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Som zástancom vytvorenia priestoru mladým ľuďom a poskytnutia im šance, aby dokázali, čo vedia urobiť a realizovať v skutočnosti, a to v rámci škôl, ktoré navštevujú, ale i v spoločnosti, v ktorej žijú a rozvíjajú sa. Trenčiansky kraj ako prvý z krajov dal mladým ľuďom v rámci pilotného ročníka Participatívnych rozpočtov na stredných školách možnosť použiť vyčlenené finančné prostriedky zo župného rozpočtu na projekty, ktoré si sami navrhli a následne zrealizovali. Okrem toho župa každým rokom podporuje aj zážitkové vzdelávanie študentov stredných škôl,“ uviedol trenčiansky župan s tým, že aktivity mladých ľudí bude TSK podporovať aj naďalej.

Vo výstavných priestoroch župného úradu v Trenčíne boli formou panelov predstavené projekty, na ktorých úspešne pracovali mladí ľudia.

autor: bj