Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa je aj piatym rokom po sebe lídrom duálneho vzdelávania, potvrdila to aj výstava Stredoškolák – Hrdina remesla

V poradí 21. ročník výstavy stredných škôl odštartoval vo štvrtok 24. októbra 2019 v priestoroch trenčianskeho výstaviska EXPO CENTER, a. s.. Jeho súčasťou je už tradične veľtrh pracovných príležitosti a vzdelávania JOB FORUM a premiérovo aj výstava vysokých škôl Vysokoškolák.

Žiaci základných i stredných škôl tak majú počas dvoch dní jedinečnú príležitosť nájsť na jednom mieste všetky dôležité informácie o možnostiach ich ďalšieho štúdia. „Výstava Stredoškolák – Hrdina remesla je unikátne a jedinečné podujatie v rámci celého Slovenska. Je to hlavne tým, že návštevník tu môže nájsť na jednom mieste stredné školy, v tomto roku aj vysoké školy, ale aj zamestnávateľov z regiónu. Tento koncept sa mi veľmi páči, pretože žiaci vďaka výstave získajú dôležité informácie, ktoré môžu rozhodnúť o ich budúcej študijnej či pracovnej kariére,“ povedal štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš, ktorý počas slávnostného otvorenia výstavy potvrdil, že Trenčiansky samosprávny kraj je aj piaty rok po sebe lídrom v systéme duálneho vzdelávania.   

Viac ako 40 vystavovateľov si pre návštevníkov pripravilo zaujímavé prezentácie rôznych technických, umeleckých či kulinárskych exponátov. Tí môžu ochutnať skvelé jedlá, absolvovať vyšetrenie a vidieť na vlastné oči obdivuhodné mechanické stroje či robotické rameno z dielne Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom, pri ktorého zhotovení čerpali študenti školy inšpiráciu z udalostí, ktoré sa stali v Černobyle. Súčasťou výstavy bolo zároveň aj ocenenie najlepších škôl a firiem zapojených v systéme duálneho vzdelávania, aj ocenenie najlepších škôl vo vedomostných a športových súťažiach za školský rok 2018/2019. „V systéme duálneho vzdelávania máme výborné čísla. V aktuálnom školskom roku je v duáli zapojených 415 prvákov. Do konca tohto polroku sa do duálu môžu stále prihlásiť aj prváci, ktorí nemajú podpísanú žiadnu zmluvu so zamestnávateľmi. Celkovo vo všetkých ročníkoch praxuje priamo u zamestnávateľa v Trenčianskom kraji 1 140 študentov,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Úplnou novinkou tohtoročnej edície Stredoškoláka je prezentačná výstava vysokých škôl, na ktorej sa organizačne podieľala Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne. Počas dvoch dní sa na trenčianskom výstavisku predstaví deväť vysokých škôl, ktoré priblížia návštevníkom viac ako 400 študijných programov,“ priblížil rektor TnUAD v Trenčíne a poslanec Zastupiteľstva TSK Jozef Habánik.

Výstavy Stredoškolák – Hrdina remesla, JOB FORUM a Vysokoškolák žiaci a študenti môžu navštíviť aj v piatok 25. októbra 2019. Počas druhého dňa sa zároveň uskutoční aj vyhodnotenie súťaží o TOP exponát, Najlepší technický exponát, Najlepší umelecký exponát, Najlepšie promo video a Cenu publika. 

autor: mp
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK