Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky kraj má vlastného koordinátora pre kultúru, novú výzvu na pôde župy predstavila osobne ministerka kultúry

V utorok 5. marca 2019 otvorila informačný seminár k výzve v rámci nového ministerského programu 4.3 Vznik a prezentácia tvorby – tradičná kultúra ministerka kultúry Slovenskej republiky Ľubica Laššáková.

Novovytvorený program z dielne rezortu kultúry je zameraný na podporu nekomerčných súborov a jednotlivcov, ktorí pôsobia v oblasti vidieckej a mestskej tradičnej kultúry. Fond na podporu umenia, ktorý výzvu vyhlásil spolu s Ministerstvom kultúry SR, na ňu vyčlenil mimoriadny účelový príspevok v sume 1,5 milióna eur. „Výzva je určená na čerpanie profesionálnym, neprofesionálnym súborom i amatérom a netýka sa profesionálov, ako sú SĽUK či Lúčnica. Pokiaľ je v súbore vedúcim profesionál a vedie 30 amatérov, takýto súbor sa berie ako profesionálny,“ prezradila k výzve ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Výška príspevku pre profesionálne i neprofesionálne súbory bola určená na úrovni 60 tisíc eur. Novinkou je podľa ministerky štipendium, ktoré môžu dostávať jednotlivci, a to vo výške 5 220 eur.

Možnosť predkladania žiadostí v rámci výzvy predstavil na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) zástupca Fondu na podporu umenia. Prítomní primátori miest, starostovia obcí, predstavitelia profesionálnych i neprofesionálnych folklórnych súborov, skupín a zástupcovia kultúrnych inštitúcií sa dozvedeli viac o samotnej forme žiadosti, jej správnom vyplnení, ale i o predmete, na ktorý je možné žiadať príspevok. Tým sú predovšetkým kroje, krojové súčasti, rekvizity, hudobné nástroje, ale i vydanie vlastného CD, určeného na predaj. Predložiť žiadosť je možné do 25. marca 2019. Žiadať o príspevok môžu jednotlivci i skupiny. „Jednotlivci si môžu žiadať v podprograme 4.3.3 Vznik a prezentácia tvorby jednotlivcov, či už ide o remeselníkov alebo umelcov, akými sú napríklad heligonkári, fujaristi, speváci alebo choreografi. V prípade súboru sa podpora v rámci podprogramu 4.3.2 poskytuje na celoročnú činnosť kolektívu. Žiadosť musí v tomto prípade obsahovať špecifické prílohy, v ktorých je potrebné zdokladovať činnosť za predchádzajúci rok a plánované aktivity na oprávnené obdobie, v ktorom budú čerpať finančné prostriedky,“ doplnil referent Fondu na podporu umenia Andrej Kotlárik.      

S vyplnením žiadosti budú žiadateľom po novom pomáhať aj krajskí koordinátori. „V súvislosti s výzvou Folklór – duša Slovenska vznikla pri Ministerstve kultúry SR nová sekcia, ktorá má na starosti regionálnu kultúru. V rámci nej pribudlo osem krajských koordinátorov kultúry, v každom krajskom meste jeden,“ uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Krajská koordinátorka za Trenčiansky kraj Katarína Kardošová sídli na 6. poschodí župného úradu v Trenčíne. Jej kontaktné údaje sú zverejnené na webovej stránke Ministerstva kultúry SR.    

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK