V Českom Krumlove po prvýkrát za jedným stolom hejtmani a župani

Na Štátnom zámku v Českom Krumlove sa vo štvrtok 23. mája 2019 uskutočnilo historicky prvé stretnutie predstaviteľov českých a slovenských krajských samospráv.

Hejtmani a župani okrem načrtnutia základných rozdielov v kompetenciách vedenia krajov na českej a slovenskej strane venovali pozornosť oblasti sociálnych služieb, doprave, životnému prostrediu i zdravotníctvu. Ďalšou z tém rokovania bola aj oblasť školstva, ktorú v rámci Združenia samosprávnych krajov SK8 popri životnom prostredí zastrešuje Trenčianska župa. Na stretnutí s českými predstaviteľmi zastupoval Trenčiansky kraj jeho predseda Jaroslav Baška v sprievode riaditeľa župného úradu Mareka Briestenského. „Som rád, že na historicky prvom stretnutí Rady Asociácie krajov Českej republiky a Združenia samosprávnych krajov som mohol odprezentovať úspechy Trenčianskej župy na poli školstva, v rámci ktorého sme slovenským lídrom systému duálneho vzdelávania, ale aj v oblasti životného prostredia. Environmentálne ladený projekt s názvom Zelená župa, ktorý sme spustili v roku 2015, je z hľadiska ochrany životného prostredia originálnym projektom. Ten môže byť inšpiráciou nielen pre kraje na slovenskej, ale i českej strane," uviedol trenčiansky župan.

Program dvojdňového stretnutia mal popri pracovnej časti aj neformálny charakter, ktorý zahŕňal prehliadku zámku v Českom Krumlove či plavbu na raftoch. Na budúci rok sa hlavy krajských samospráv stretnú na Slovensku.

autor: bj