Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V obci Lúky uviedli do života novú monografiu, mapuje históriu obce a jej rozmanitosť

Historicky prvú monografiu o obci Lúky uviedli do života v piatok 22. novembra 2019. Pre obyvateľov predstavuje zachovanie tradície, návštevníkom a turistom ponúkne ucelený prehľad o obci.

Reprezentatívna knižná publikácia, ktorej obsahom je história i súčasnosť samosprávy, doteraz v obci chýbala. „Pôvodná myšlienka napísať monografiu vznikla pred 5 rokmi, keď som nastúpil do funkcie starostu. Spoločne s občanmi a zamestnancami obecného úradu sme sa s chuťou pustili do jej tvorby. Autorom publikácie je rodák z Púchovskej doliny a môj priateľ Štefan Gardoň Kaštýľsky. Monografia je unikátnym dielom pre našu obec a ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na jej tvorbe,“ priblížil starosta obce Ján Behro.

Pre malú obec, akou sú Lúky, je vydanie takéhoto diela finančne náročné. Aj preto Trenčiansky samosprávny kraj podporil vznik knihy finančnou dotáciou v sume 2 000 eur. „V minulosti som sa zúčastnil viacerých uvedení monografií do života. To, ktorého som bol dnes súčasťou, bolo naozaj jedinečné a originálne. Knižnú publikáciu do života uviedli trombitáši z Folklórnej skupiny Javorník. Kniha sa následne zabalila a jeden z členov skupiny ju odniesol do sveta. Nepochybujem, že táto monografia zaujme množstvo čitateľov,“ povedal krstný otec knihy a trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Pre obec je rok 2019 naozaj historický. Okrem vydania vôbec prvej monografie získala obec Lúky aj titul Dedina ako hospodár v jubilejnom desiatom ročníku súťaže Dedina roka.

autor: mp
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK