Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V prvom polroku 2019 navštívilo Trenčiansky hrad viac ako 60 tisíc návštevníkov

Návštevnosť niekdajšieho sídla Matúša Čáka v Trenčíne mala počas prvých šiestich mesiacov, už tretí rok po sebe, stúpajúcu tendenciu. Trenčiansky hrad navštívilo v prvom polroku 2019 približne o 3 200 návštevníkov viac ako v rovnakom období minulého roku a o takmer 6 tisíc ľudí viac ako v rovnakom období roku 2017.

Stúpajúcu návštevnosť dominanty krajského mesta a celého Považia počas prvého polroku 2019 neovplyvnila ani rozsiahla rekonštrukcia administratívnej budovy pri vstupe na hrad. Tá už je úspešne ukončená a Trenčianskemu hradu tak nič nebráni prekonať rekord aj v celoročnej návštevnosti. „Veľmi ma teší, že aj napriek intenzívnym stavebným prácam, ktoré prebiehali na nádvorí, si v prvom polroku 2019 našlo cestu na Trenčiansky hrad viac ako 60 tisíc návštevníkov. Aktuálne prebieha letná sezóna, ktorá býva z hľadiska návštevnosti hradu najsilnejšia. Veríme, že vďaka úspešnej prvej polovici roka a predpokladanej silnej letnej sezóne sa nám opäť na konci roka podarí prekonať rekord v návštevnosti,“ vyjadril svoje želanie Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne, ktoré je správcom Trenčianskeho hradu.

V správe Trenčianskeho múzea v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja je aj ďalších 6 kultúrnych inštitúcií. Veľkej obľube turistov sa tradične tešil aj Katov dom v Trenčíne, ktorý navštívilo v prvom polroku takmer 3 700 návštevníkov. Za ním nasleduje Rodný dom Ľ. Štúra a A. Dubčeka v Uhrovci, kde si našlo cestu počas prvých šiestich mesiacov približne 1 700 ľudí. Trojlístok najnavštevovanejších kultúrnych inštitúcií, mimo Trenčiansky hrad, uzatvára s viac ako 1 500 návštevníkmi za prvý polrok 2019 Kostnica – Karner. sv. Michala v Trenčíne, ktorá patrí v podstate medzi jedinú neporušenú gotickú stavbu v krajskom meste.

V lete to na Trenčianskom hrade žije aj dvoma zaujímavými výstavami. Prvou je výstava skladačiek lega „Lego + leto = hrad“ pre malých i veľkých. Druhou je výstava zo zbierok zoologického depozitára Trenčianskeho múzea „Život po živote alebo ZOO z múzea“, ktorá ukazuje preparáty zástupcov viacerých skupín živočíchov a oboznamuje so spôsobom života niektorých druhov. Obe výstavy potrvajú do 30. augusta 2019.

autor: mp

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK