Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Verejné zvažovania projektov v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK pokračovali v Partizánskom

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako prvý z vyšších územných celkov dal svojim obyvateľom už v roku 2017 možnosť priamo rozhodovať o časti svojho rozpočtu. Na v poradí tretí ročník Participatívneho-komunitného rozpočtu (PaKR) TSK vyčlenil historicky najvyšší balík financií, a to až 200 tis. eur.

O určitej časti župného rozpočtu rozhodujú obyvatelia kraja už po tretíkrát. Do konca marca 2019 mali možnosť na úrad TSK doručiť návrhy verejnoprospešných projektov z oblasti zdravotníctva, dopravy, športu, zdravého životného štýlu, kultúry, voľnočasových aktivít či životného prostredia alebo sociálnej pomoci, ktoré môžu získať finančnú podporu z PaKR TSK. O tom, ktoré z predložených projektov budú úspešné a na ich realizáciu prispeje Trenčianska župa zo svojej pokladne, rozhodnú obyvatelia kraja na webovom sídle TSK. Hlasovaniu predchádzajú verejné zvažovania. Na tých sa komisia bližšie oboznámi so zámermi jednotlivých projektov a určí, či spĺňajú všetky stanovené podmienky určené vo všeobecne záväznom nariadení.

Verejné zvažovania postupne prebiehajú v každom okrese kraja. Počas posledného aprílového týždňa sa uskutočnili v Novom Meste nad Váhom (29. apríl 2019) a v Partizánskom, kde predkladatelia projektov osobne odprezentovali komisii svoje plány. V okresnom meste Partizánske sa v utorok 30. apríla 2019 na verejnom zvažovaní zúčastnili aj poslanci krajského parlamentu, a to Erich Dvonč a Iveta Randziaková. Komisii bolo v tomto prípade predložených na zváženie 11 projektov prevažne z oblasti športu, ktorých nárokovaná výška podpory je viac ako 24 tis. eur.

Svoje zámery predložilo aj 5 základných škôl, medzi nimi bola aj Základná škola s materskou školou, Veľká Okružná, Partizánske. Tá si v rámci PaKR TSK plánuje vo svojich vonkajších priestoroch zriadiť oddychovú zónu, ktorú budú môcť využívať nielen žiaci a ich rodičia, ale aj zamestnanci školy.

Priviesť mladých k športu a k aktívnemu tráveniu voľného času plánuje svojím projektom aj Základná škola Klátova Nová Ves. Tá v rámci svojho zámeru poukazuje na skutočnosť, že tráviť čas na čerstvom vzduchu je prospešné nielen pre telo, ale i myseľ žiakov.

Tvorivo – relaxačné kútiky si vďaka PaKR TSK chce vo svojich spoločných priestoroch vybudovať Základná škola R. Kaufmanna v Partizánskom. Podľa predkladateľov projektu je jeho zámerom najmä rozvoj čitateľskej gramotnosti žiakov i zlepšenie komunikácie pri riešení didaktických hier.

Základná škola na Malinovského ulici v Partizánskom predložila do zvažovania projekt s názvom Fitness centrum. Jeho hlavným cieľom je vytvoriť priestor, ktorý bude slúžiť na rozvoj motorických schopností žiakov. Zaujímavosťou je fakt, že fitness centrum bude otvorené pre žiakov, pedagógov, intaktných i zdravotne postihnutým s cieľom vyvážiť intelektuálne aktivity detí.

Projekt s príznačným názvom Poď von a športuj predložila Základná škola, Športovcov, Partizánske. Keďže škola leží na okrajovej časti mesta, ktorá je plná zelene, vedie svojich žiakov k aktívnemu tráveniu voľného času na čerstvom vzduchu. Za prípadné financie od TSK plánujú zakúpiť basketbalové koše i pingpongový stôl.

Originálny zámer má projekt z dielne občianskeho združenia Fabrika umenia. O príspevok v rámci PaKR TSK žiada kvôli podpore workshopu pre študentov architektúry a dizajnu. Zámerom projektu je poskytnúť študentom praktické odborné vzdelanie, pri ktorom naberú potrebné skúsenosti pre ďalšiu projekčnú činnosť.

Cirkevná materská škola Jána Krstiteľa v Partizánskom prihlásila do zvažovania PaKR TSK projekt, ktorý by mal pomôcť vybudovať outdoorové ihrisko na skvalitnenie edukačného procesu formou zážitkového vzdelávania počas celého roka. Obohatením ihriska má byť oboznamovanie detí s kolobehom prírody.

Deti v záhrade, záhrada deťom je názov projektu mesta Partizánske, vďaka ktorému plánuje v Materskej škole na Topoľovej ulici vybudovať vyvýšené záhony na pestovanie rastlín i oddychovú zónu. Vďaka týmto novým častiam tak deti budú môcť spoznávať prírodu, rozvíjať si pestovateľské zručnosti i realizovať bádateľské aktivity.

Študenti Gymnázia v Partizánskom prostredníctvom svojho rodičovského združenia predložili projekt, ktorý je podľa nich súčasťou celoživotného vzdelávania. Obnova náučno-relaxačného chodníka Salaš – Chata Ondrej, je nielen o estetickej stránke tohto úseku, ale aj o príklade ukážkovej medzinárodnej spolupráce v rámci projektu Comenius.

Upraviť a vyčistiť zanedbanú záhradu za účelom vytvorenia komunitného priestoru pre všetky generácie je zámerom projektu s názvom Komunitná záhrada, rovnako z dielne občianskeho združenia GaBa.

Športový klub Harvard Partizánske, ktorého dominantou je florbal, opäť pripravuje Česko-slovenský florbalový pohár. Do PaKR sa klub zapojil v tomto roku s novinkou, po prvýkrát sa turnaja zúčastnia aj ženské tímy.

Všetky predložené projekty môžete nájsť na webovom sídle kraja. Pripomíname, že do polovice mája 2019 budú prebiehať verejné zvažovania jednotlivých návrhov. To najbližšie sa uskutoční už 2. mája 2019 v Považskej Bystrici. Po ukončení verejných zvažovaní rozhodne o úspechu či neúspechu schválených projektov verejnosť svojím hlasovaním na webe TSK.

autor: lb

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK