Vo Velehrade sa stretli delegácie 4 prihraničných krajov

V malej obci v Zlínskom kraji delegácie Trenčianskeho, Trnavského, Zlínskeho a Juhomoravského kraja diskutovali o možnej spolupráci vo viacerých oblastiach.

K téme, ktorej bola v rámci stretnutia venovaná najväčšia pozornosť, patril prístup k eurofondom a návrh dohody o vytvorení Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava. Tvoriť by ju mali štyri prihraničné regióny, a to za účelom zlepšenia podmienok vykonávania akcií územnej spolupráce a podpory cezhraničnej, nadnárodnej a medziregionálnej spolupráce. Cieľom je najmä posilniť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť regiónov. Jednou z ďalších tém stretnutia bol aj spôsob podpory cestovného ruchu. Okrem toho hlavy delegácií prebrali návrhy spolupráce v oblasti organizácie spoločných podujatí, na ktorých by sa mohli prezentovať jednotlivé kraje. Prítomní si tiež vymenili skúsenosti z prevádzkovania regionálnych letísk.

Delegáciu Trenčianskeho samosprávneho kraja na stretnutí s trnavským županom, zlínskym a juhomoravským hejtmanom zastupoval podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jozef Trstenský. „Plne si uvedomujeme dôležitosť vytvorenia Európskeho zoskupenia územnej spolupráce. Význam EZÚS spočíva v jeho právomoci na prevádzkovanie cezhraničných dopravných zariadení alebo nemocníc, vykonávanie alebo správu cezhraničných rozvojových projektov a výmenu odborných znalostí a osvedčených postupov. Okrem toho môžu tieto združenia realizovať spoločné projekty, ktoré sú presne zacielené na problematiku cezhraničného územia,“ uviedol Jozef Trstenský v mene predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku, ktorý sa k delegáciám pripojil neskôr.

autor: bj