Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Všetkých 20 vrcholov 4. ročníka VKT pokoril rekordný počet účastníkov

Vrchárska koruna Trenčianska už štvrtým rokom spája profesionálnych i amatérskych športovcov a bezpochyby patrí medzi najúspešnejšie športové podujatia nielen v rámci kraja, ale aj Slovenska. Na jej začiatku bola myšlienka priblížiť cyklistom i turistom rozmanitosť Trenčianskeho kraja, jeho najväčšie atrakcie a miesta, ktoré majú svoj vlastný príbeh. S pribúdajúcimi ročníkmi organizátori túto myšlienku rozvíjajú a rozširujú a každoročne pripravia aj novinky, ktoré lákajú zapojiť sa čoraz viac účastníkov.

Pokoriť výzvu 20 vopred predpísaných vrcholov, stojí na začiatku každého ročníka Vrchárskej koruny Trenčianska. Ten posledný, v poradí štvrtý, odštartoval spoločný výjazd na niekdajšie sídlo Matúša Čáka, Trenčiansky hrad. Organizátori pri výbere vrcholov myslia aj na vekové rozhranie športovcov. Výzvami sú napriek tomu nielen pre ostrieľaných bikerov, ale aj turistov, rodiny s deťmi či štvornohými miláčikmi. Tento rok po prvýkrát aj v kategórii handicap pre športových nadšencov, ktorí pre akýkoľvek druh znevýhodnenia nemôžu vyjsť na všetkých 20 vrcholov. „Tohtoročnou novinkou bola aj zimná cyklistická liga seriálu 4 závodov do vrchu pre cyklistov i bežcov. Napríklad na Inovec sa bežalo s bicyklami na chrbte, pretože bolo po kolená snehu. Tradičný ultrazávod VKTNONSTOP mal rekordnú účasť, najdlhšiu kategóriu zdolalo 9 ľudí,“ zhodnotil jeden z organizátorov Radoslav Tilandy. Ten spolu s Michalom Bartákom a Pavlom Babicom svojou myšlienkou oslovili už viac ako tisícku ľudí.

Medzi tohtoročné vrcholy patrili napríklad Inovec, Ostrý vrch, Bradlo, Papajské sedlo, Rozhľadňa Klenová, Butkov, Veľká Javorina či Kortmanka. V kategórii bike všetky výzvy úspešne zvládlo 115 cyklistov, ale taktiež 57 turistov či 1 štvornohý kamarát. Zastúpenie mala aj kategória handicap. Celý projekt odzačiatku podporuje a hrdým generálnym partnerom je Trenčiansky samosprávny kraj a rovnako aj krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región. Preto ani tento rok medzi účastníkmi nechýbal trenčiansky župan Jaroslav Baška. Okrem zdolania 20 vrcholov si zo 4. ročníka odnáša aj množstvo zážitkov. „Mám také najkrajšie 2 dni, ktoré som v rámci tohto ročníka absolvoval. Jeden sme išli od Trenčianskej župy smerom na Trenčiansky hrad, kde sme boli skontrolovať aj Južné opevnenie hradu, ktoré chceme sprístupniť návštevníkom na budúci rok v lete. Ďalej sme išli ponad Soblahov na Lúčky, odtiaľ dole na Kyselku a hore na Považský Inovec. Sedlo pod dvojkrížom bol štvrtý kopec a hrad Tematín ďalší. To bolo približne 2 500 výškových metrov a viac ako 70 km,“ povedal župan a informoval nadšených cyklistov aj o stave budovania cyklistickej infraštruktúry v kraji.

Organizátori predstavili aj 20 nových kopcov, ktoré budú účastníci zdolávať v 5. ročníku. My vám ich priblížime v samostatnej tlačovej správe. Opäť sa však máte na čo tešiť.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK