Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Za okres Púchov postúpilo do verejného hlasovania PaKR TSK 6 skvelých nápadov

Druhý týždeň verejných zvažovaní Participatívneho-komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (PaKR TSK) odštartoval verejným vypočutím projektov za okres Púchov. To sa uskutočnilo v utorok 7. mája 2019 v priestoroch Gymnázia v Púchove v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

Okres Púchov je v poradí piatym okresom, kde sa uskutočnilo verejné zvažovanie projektov 3. ročníka PaKR TSK. Pravidlá sú pre každý okres rovnaké, takže aj v Púchove platilo, že na realizáciu predložených projektov je vyčlenená maximálna suma 22 222 eur. Do verejného hlasovania, ktoré oficiálne začne v stredu 15. mája 2019, posunula odborná porota 6 zaujímavých projektov. Medzi nimi sa nachádzajú projekty z oblasti kultúry, voľno-časových aktivít, športu či životného prostredia.

Hradný palác je projekt z pera Historicko – Astronomickej Spoločnosti, ktorá plánuje za získané peniaze zo župného rozpočtu očistiť a opraviť murivo na západnom paláci hradu Lednica. Obnovou steny paláca chce občianske združenie bližšie oboznámiť verejnosť s historickým bohatstvom Trenčianskeho kraja a prezentáciou hradu Lednica podporiť cestový ruch v kraji. Vďaka realizácii projektu dostane verejnosť priležitosť získať bližšiu predstavu o tom, ako vyzeral hrad v minulosti.

So záchranou a obnovením kultúrnej pamiatky prišla aj cirkevná organizácia Farnosť Horné Kočkovce. V projekte s názvom Zachráňme „Magdalénku“ plánuje farnosť obnoviť a následne sprístupniť kultúrnu pamiatku – kaplnku Nanebovzatia Panny Márie, sv. Márie Magdalény a sv. Augustína, ľudovo nazývanú aj ako kaplnka „Magdalénka“. Kaplnka bola postavená ešte v roku 1875 a vďaka obnove by mohla v budúcnosti slúžiť aj ako priestor pre sobášne obrady v peknom prírodnom prostredí.

Na rozdiel od vyššie spomenutých organizácií nepatrí občianske združenie Mŕtva kosť medzi nováčikov PaKR TSK. Naopak, jeho súčasťou je aj tretí rok po sebe, a to opäť s projektom hudobného multižánrového festivalu s názvom Festival Končiny 2019. Ide o v poradí 5. ročník festivalu, pod názvom Festival Končiny však vystupuje len druhý rok. Návštevníci, ktorí počas 2. až 3. augusta 2019 zavítajú do obce Mojtín, sa môžu tešiť až na 16 kapiel nielen zo Slovenska ale aj zahraničia. Jediný hudobný festival v okrese Púchov okrem hudby ponúka aj rôzne workshopy, diskusie či súťaže. 

S iniciatívou vybaviť nové workoutové ihrisko o cvičebné prvky, bradlá a hrazdy prišli študenti púchovského gymnázia. Projekt Workoutové ihrisko pre Gymnázium Púchov za nich predložilo Združenie rodičov pri Gymnáziu Púchov a jeho zámerom je vytvoriť študentom a verejnosti podmienky na aktívne trávenie voľného času či osvojenie si návykov zdravého životného štýlu.

Hravou formou motivovať deti a mládež k zdravému a pravidelnému pohybu plánuje v rámci projektu s názvom Odhoď tablet a vystri sa! aj živnostníčka Lenka Bakošová. Zaujať deti a mládež chce zakúpením balančných a odporových cvičebných pomôcok, keďže cvičenie s nimi podvedome motivuje dieťa o pohybe premýšľať, sústrediť sa na správne prevedenie či na udržanie rovnováhy a stability. Do projektu sú okrem detí zapojení aj učitelia Základnej školy Eduarda Shreibera, aby rovnako ako deti našli motiváciu cvičiť a boli vzorom pre mládež.

Posledný projekt v rámci verejného zvažovania predstavilo občianske združenie Podivný barón. Projekt Detský piknik v parku bude súčasťou druhého ročníka podujatia Najkreatívnejší piknik v parku a jeho cieľom je osloviť mládež z Púchova a okolia a zapojiť ju do sérií náučno-zábavných aktivít, ako sú premietanie filmov, divadelné predstavenie, spoločenské hranie retro hier, detský koncert či kreatívno-náučné dielne.

V okrese Púchov môžete od 15. mája do 30. mája 2019 hlasovať za tieto projekty:

Mŕtva kosť, o. z., - projekt Festival Končiny 2019 – kultúra

RKC Farnosť Horné Kočkovce – projekt Zachráňme Magdalénku – kultúra

Združenie rodičov pri Gymnáziu Púchov – projekt Workoutové ihrisko pre Gymnázium Púchov  - voľno-časové aktivity, šport

Lenka Bakošová – Beactive – projekt Odhoď tablet a vystri sa! – šport

Historicko-Astronomická Spoločnosť – projekt Hradný palác – životné prostredie, kultúra

OZ Podivný barón – projekt Detský piknik v parku - kultúra

autor: mp

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK