Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Združenie samosprávnych krajov rokovalo v Pezinku, nosnou témou boli opäť eurofondy

Pod organizáciu ďalšieho zasadnutia Združenia samosprávnych krajov SK8 v roku 2019 sa v posledný septembrový deň podpísal Bratislavský samosprávny kraj. K nosným témam rokovania šéfov krajských samospráv patrila participácia žúp na prerozdelení eurofondov v novom programovom období na roky 2021 - 2027.

V Šimák Zámku v Pezinku sa po štvrtýkrát v tomto roku stretli predsedovia vyšších územných celkov, aby spoločne prebrali aktuálne témy, ktorými sa zaoberajú na župných úradoch. Najdôležitejšou tematikou pre samosprávne kraje sa stali eurofondy, predstavitelia SK8 jednohlasne schválili podporu spôsobu nastavenia budúceho regionálneho operačného programu s posilneným postavením a kompetenciami samosprávnych krajov. Okrem eurofondov sa zhromaždenie venovalo aj problematike stredného školstva. Tú v rámci združenia zastrešuje Trenčianska župa, ktorá na zasadnutí predložila dva body týkajúce sa školskej problematiky. Jedným z nich bolo financovanie stredných škôl prostredníctvom mzdových normatívov, druhý sa týkal Vyhlášky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorou sa ustanovujú kritériá na určovanie najvyššieho počtu žiakov prvého ročníka stredných škôl. „Vyššie územné celky stále nemajú dostatok informácií na to, aby podľa Vyhlášky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR určili počty tried na jednotlivých stredných školách. K dnešnému dňu samosprávne kraje nedisponujú údajmi na určenie najvyššieho počtu žiakov na školách. Vyhláška na tento rok navyše ešte nie je zverejnená v Zbierke zákonov, preto sme požiadali ministerku školstva o jej zverejnenie a poskytnutie dostatočných údajov, aby sme mohli do 15. novembra 2019 určiť počty na jednotlivých stredných školách," uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška. 

Jednou z tém rokovania bol aj návrh na delimitáciu pozemkov od miest a obcí či novelizácia zákona č. 578/2004 Z. z., ktorou by sa posunul termín exekúcie majetku zdravotníckych zariadení v správe štátnej organizácie, neziskovej organizácie, obce či samosprávneho kraja do 31. decembra 2025. Hlavy vyšších územných celkov prebrali taktiež zorganizovanie vôbec prvej spoločnej konferencie SK8, na ktorú plánuje združenie pozvať aj predstaviteľov verejnej správy a prediskutovať s nimi naliehavé otázky. SK8 na svojom zasadnutí taktiež odsúhlasila Memorandum o spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom a Združením miest a obcí Slovenska.

Stretnutia sa zúčastnil hosť z Európskej komisie Andreas von Busch a zástupcovia CKO na čele s generálnou riaditeľkou sekcie Centrálneho koordinačného orgánu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Denisou Žilákovou či predseda Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania Andrej Hutta.     

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK