Župa pokračuje v rozširovaní vybavenia DHZ, v tomto roku dostala nové defibrilátory desiatka vybraných dobrovoľných hasičských zborov

V piatok 6. septembra 2019 si desiatka dobrovoľných hasičských zborov z Trenčianskeho kraja prevzala z rúk trenčianskeho župana Jaroslava Bašku život zachraňujúci prístroj.

V minulom roku sa Trenčianska župa stala priekopníkom v rozširovaní vybavenia dobrovoľných hasičských zborov na svojom území. V každom okrese Trenčianskeho kraja sa majiteľom nového defibrilátora stal vybraný zbor, spolu ich predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška v roku 2018 odovzdal deväť. V tomto roku k nim pribudla ďalšia desiatka. „Keďže s Krajským výborom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR v Trenčíne máme podpísané Memorandum o partnerstve a spolupráci, rozmýšľali sme, akým spôsobom vieme ešte pomôcť dobrovoľným hasičom pri výkone ich práce. Počnúc minulým rokom sme sa rozhodli, že každoročne vyčleníme financie na zaobstaranie 9-10 defibrilátorov, ktoré odovzdáme vybraným dobrovoľným hasičským zborom v kraji. Máme 9 okresov, takže každý z nich dostane minimálne jeden takýto prístroj,“ uviedol Jaroslav Baška s tým, že výber za jednotlivé okresy robí Krajský výbor DPO SR v Trenčíne pozostávajúci z okresných predsedov. Tohtoročná novinka v podobe náhradných elektród bola súčasťou darčeka nad rámec základnej výbavy.

Odovzdávanie sa uskutočnilo v priestoroch pred Kultúrnym domom v Beluši. „To najcennejšie, čo je v našom živote, je ľudský život. A keď sa stane udalosť, pri ktorej je veľmi potrebná rýchla záchranná pomoc, je blízkosť defibrilátora a jeho použitie na oživenie človeka naozaj neoceniteľné. Všetko sa dá nahradiť, zhorený či zatopený dom, ale prebrať ľudskú bytosť k životu je niečo úžasné. Keď je akákoľvek osoba v núdzi a defibrilátor jej dokáže pomôcť, tak je to ten najvzácnejší dar, za ktorý veľmi pekne ďakujeme,“ zhodnotil význam darčeka starosta domácej obce Ján Prekop, ktorej dobrovoľní hasiči obdržali jeden z desiatky nových defibrilátorov tiež.

Z nových život zachraňujúcich prístrojov sa po piatku tešia dobrovoľní hasiči z Beluše (okres Púchov), Ivanoviec (okres Trenčín), Mikušoviec (okres Ilava), Uhrovca (okres Bánovce nad Bebravou), Hôrky nad Váhom (okres Nové Mesto nad Váhom), Vrboviec (okres Myjava), Veľkých Uheriec (okres Partizánske), Nitrianskeho Rudna (okres Prievidza), Domaniže a Ďurďového (okres Považská Bystrica).

autor: bj