Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Župné nemocnice pokračujú v implementácii informačných systémov. Tie by mohli pomôcť dostať ich hospodárenie do kladných čísiel

Vyspelé systémy majú uľahčiť komunikáciu medzi nemocnicami a zdravotnými poisťovňami, ako aj zriaďovateľom. Zároveň poskytnú komplexný pohľad na ošetrovaného pacienta či hospodárenie nemocníc.

Zavedenie nemocničného informačného systému vo všetkých svojich troch nemocniciach financuje Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Systém má uľahčiť každodennú prácu lekárom a zdravotníckemu personálu. Jednoduchšie by malo byť denné vykazovanie výkonov, ako aj pravidelné aktualizovanie informácií o ekonomickom chode nemocníc či napríklad počte ošetrených pacientov. Všetky zainteresované strany tak budú mať rýchly a pohodlný prístup k modernému výkazníctvu a štatistikám v jednom komplexnom balíku. „Nemocničný informačný systém spolu s manažérskym systémom poskytne komplexný pohľad na pacienta, a to od výkonov, ktoré mu boli poskytnuté, až po informáciu, aké náklady pre nemocnicu predstavoval. Systém umožní zároveň celkový pohľad na hospodárenie nemocnice, nakladanie s liekmi či špecializovaným zdravotníckym materiálom. Riaditeľom nemocníc by mal pomôcť zefektívniť ich vedenie a optimalizovať niektoré procesy,“ vysvetlil projektový manažér implementácie systémov na TSK Ján Drha. Zároveň informoval, že  kým manažérsky systém sa na spustenie ešte len pripravuje, informačný systém v nemocniciach už majú zamestnanci k dispozícii. Aktuálnou v tomto čase je teda otázka doladenia funkčnosti systému a individuálnych procesných detailov pre jednotlivé nemocnice. 

Vyspelejší systém má uľahčiť prácu

V považskobystrickej nemocnici sú s nemocničným informačným systémom spokojní. „Lekári si ho chvália, vnímajú ho pozitívne. Zamestnanci musia vidieť, že program im pomáha, nezaťažuje ich, uľahčuje im prácu. Aktuálne sa pracuje na vhodnom nastavení systému, dolaďujú sa detaily,“ uviedol počas kontrolného dňa informačných systémov v Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici jej riaditeľ Igor Steiner. Župan Jaroslav Baška predposledný februárový pondelok venoval návšteve nemocníc, aby sa počas kontrolného dňa  zaujímal o stav implementácie systémov, ako aj výzvam, ktorým sa v procese zavádzania čelí. „Spolu s vedením nemocníc a dotknutými zamestnancami, ako aj dodávateľom systému sme sa stretli, aby sme si osobne prešli a skontrolovali stav implementácie systémov, povedali si termíny, prípadne otázky, ktoré treba vyriešiť. Do našich troch župných nemocníc sme za posledné 4 roky investovali nemalé finančné prostriedky. Tie v hodnote približne 20 miliónov eur smerovali ako do prístrojového vybavenia, tak aj do stavebných úprav a modernizácie nemocníc. Jednou z investícií je aj zavedenie nemocničných informačných systémov, ktoré nám poskytnú jednotný pohľad na všetky tri nemocnice. NsP Považská Bystrica, NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach, ako aj Nsp Myjava si chceme ponechať vo vlastnej réžii a ďalej do nich investovať. Verím, že aj informačné systémy nám pomôžu ich hospodárenie dostať do plusu,“ zhrnul na záver trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že všetky tri nemocnice sú aktuálne zapojené do procesu oddlženia. 

autor: vr
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK