Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Budúci týždeň by generál Štefánik oslávil 140 rokov, pripomenieme si ho súťažou

Malá kopaničiarska obec Košariská dala svetu 21. júla 1880 velikána európskeho až svetového formátu.

Evanjelická fara v Košariskách, v ktorej sa narodil Najväčší Slovák, gen. Milan Rastislav Štefánik, je dnes múzeom, v ktorom sa o živote tohto svetobežníka, politika, vojaka, hvezdára či fotografa dozviete veľa. Vzácne exponáty zo zahraničia, uniformy a dary, ktoré Štefánik dostal počas svojich ciest po svete, vás prenesú do rokov na prelome 19. a 20. storočia. Vďaka poučnému a odbornému výkladu pracovníkov múzea pred vami vyrastie životný príbeh košarišského chlapca Štefánika, ktorý pomohol vytvoriť prvú Československú republiku a stal sa uznávanou osobnosťou na politickej i vedeckej úrovni nielen doma, ale aj v zahraničí. Dôkazom výnimočnosti generálových činov je viac ako sto sôch na Slovensku i za hranicami. Štefánikova busta sa od minulého roka nachádza aj na župnom úrade v Trenčíne.     

Najväčší Slovák mojimi očami

Župa si pri príležitosti 140. výročia narodenia tohto velikána pripravila súťaž, ktorá sa skladá z dvoch častí. Prvá spočíva v sérii 5 otázok o generálovi M. R. Štefánikovi, zapojiť sa do nej môžete prostredníctvom facebookového profilu župy. Odpovede na súťažné otázky je potrebné poslať do 20. júla 2020. Žrebovanie víťaza, ktorý správne zodpovie všetkých 5 otázok, prebehne presne v deň Štefánikových 140. narodenín.  

Druhá časť súťaže s názvom Najväčší Slovák mojimi očami je ladená umelecky. Určená je pre každú tvorivú dušu, zapojiť sa do nej môžete v termíne od 16. júla do 31. augusta. Zaslať svoj súťažný príspevok môžu jednotlivci či skupiny, a to v podobe textu (báseň, príbeh, úvaha) alebo kresby, na adresu župného úradu v Trenčíne. 

Víťazný príspevok, ktorý svojím hlasovaním na našom facebookovom profile určí verejnosť, prinesie jeho autorovi okrem vecných cien aj VIP kartu Slovenského národného múzea (SNM), s ktorou môže navštíviť 18 pobočiek SNM po celom Slovensku. Druhé a tretie miesto bude ocenené vstupom do múzea v Košariskách. Ceny do súťaže venovalo Slovenské národné múzeum – Múzeum M. R. Štefánika v Košariskách.             

Presné znenie pravidiel súťaže nájdete na facebookovej stránke TSK a tiež na webe www.tsk.sk. Spolu so súťažným príspevkom je potrebné zaslať na adresu župného úradu v Trenčíne aj vyplnený súhlas so spracúvaním osobných údajov, ktorý je so štatútom priložený pod tlačovou správou.   

autor: bj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK