Čas na publikácie, spomienky a knižné výzvy

Aj kultúrne organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja z okresu Považská Bystrica pripravili pre svojich priaznivcov aktivity, ktoré sa počas trvania preventívnych opatrení proti koronavírusu dajú absolvovať v domácom prostredí.

Preventívne opatrenia, zabraňujúce šíreniu koronavírusu v našej krajine, obmedzili spoločenský život na minimum. Inštitúcie a kultúrne organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktoré svoje brány zavreli pre verejnosť na dobu neurčitú, sa so svojimi priaznivcami spájajú aspoň v on-line prostredí a pomáhajú tak prekonať čas strávený doma.

Považské osvetové stredisko postupne zverejňuje na svojej webovej stránke videozáznamy z podujatí, ktoré sa im podarilo zrealizovať v predchádzajúcom období a pripravuje tiež zverejnenie informácií z vydaných publikácií, napr. z knihy 25 rokov folklórnych skupín Púchovskej doliny či zo zborníka zo súťaže O cenu Dominika Tatarku. Publikačnej činnosti sa v tomto období venuje aj Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici - pripravuje publikáciu o obci Papradno, na ktorú sa im podarilo získať dotáciu z Fondu na podporu umenia. Čas bez návštevníckych hodín múzeum trávi aj vypracovávaním projektov, vďaka ktorým si bude môcť obohatiť svoju zbierku o ďalšie hodnotné predmety. Múzeum ich pravidelne predstavuje milovníkom histórie v seriáli Zbierkový predmet mesiaca.

Aktivity, ktoré pripravila Považská knižnica v Považskej Bystrici, určite potešia nejedného knihomoľa. Na jej sociálnej sieti najprv hádali fanúšikovia názov a autora kníh v súťaži Múdra hlavička vie, momentálne prebieha súťaž Žijeme (s) knihami doma alebo Čo si doma čítame. Od 11. apríla knižnica spustila 20-dňovú výzvu s názvom Knihomoľská výzva, ktorej zmyslom je pokúsiť sa každý deň prečítať knihu či príbeh v rôznych neobvyklých situáciách, kostýmoch alebo nie úplne bežným spôsobom. Knižnica sa zapojila tiež do projektu Celé Slovensko číta deťom a prečítala povesť O železnom Jankovi.

Aktivity ďalších organizácií v pôsobnosti kraja vám predstavíme už čoskoro.

autor: sg