Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Do regiónu hornej Nitry smerujú prvé financie na podporu transformačného procesu

Transformácia hornej Nitry sa opäť posúva o krok vpred. Do regiónu smerujú prvé financie a rozbiehajú sa projekty, ktoré majú pomôcť ľuďom i podnikateľskému prostrediu. O aktuálnych krokoch, projektoch i výzvach informovali predstavitelia vlády SR a Trenčianskeho samosprávneho kraja po spoločnej návšteve firiem Brose v Prievidzi a Banskej mechanizácie a elektrifikácie v Novákoch.

Prvou aktuálnou správou, ktorú priniesol rezort hospodárstva, bolo vyhlásenie výzvy na podporu malých a stredných podnikov v okresoch Prievidza a Partizánske. Na nákup technológií pre firmy vyčlenil z fondov Európskej únie 10 miliónov eur. „Podporiť bude možné minimálne 50 projektov, a to do výšky 200-tisíc eur,“ povedal minister hospodárstva Peter Žiga s tým, že uzávierka 1. kola výzvy je 30. apríla. Podľa podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu je zrejme tým najdôležitejším nástrojom, ktorý sa pripravil, Fond pre spravodlivú transformáciu z dielne EÚ. „Alokácia pre Slovenskú republiku, najmä pre región hornej Nitry, je 162 mil. eur plus 580 mil. eur z mobilizovaných zdrojov,“ doplnil Richard Raši a spomenul aj schválené projekty, týkajúce sa dopravnej infraštruktúry.

Za samosprávnym krajom idú ďalšie dva dôležité projekty. „Som rád, že sa v prvom rade venujeme sociálnej oblasti. Prvý projekt je zameraný na rekvalifikáciu ľudí, ktorí prídu o prácu počas útlmu baníctva v regióne. Národný projekt Podpora zamestnateľnosti v regióne hornej Nitry bude implementovaný v rámci OP Ľudské zdroje a jeho rozpočet je viac ako 15 mil. eur. Z programu Efektívna verejná správa kraj žiada pre región hornej Nitry ďalší milión eur v rámci projektu Lepší Trenčiansky kraj, a to na mzdy 8 pracovníkov, ktorí budú poskytovať poradenstvo ľuďom v regióne pri spracovaní projektov a hľadaní zdrojov financovania,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Súčasťou programu bola aj prehliadka závodu jedného z najväčších zamestnávateľov v regióne – spoločnosti Brose, ktorá aktuálne zamestnáva približne 1000 ľudí. V procese výstavby je tretia časť závodu, v rámci ktorého vzniknú aj nové pracovné miesta. Spoločnosť sa tiež môže pochváliť vlastným centrom duálneho vzdelávania.

autor: lk

Súvisiace video

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK