Dobrovoľní hasiči z Pružiny oslávili výnimočné jubileum

Počas osláv 140. výročia založenia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Pružina si dobrovoľní hasiči a obyvatelia obce uctili aj pamiatku obetí I. a II. svetovej vojny. Viacerí členovia DHZ boli zároveň pri tejto príležitosti ocenení a vyznamenaní.

V celoplošnom rozmiestnení je DHZ Pružina zaradený do kategórie „A“, vďaka čomu v roku 2018 dostal od Trenčianskeho samosprávneho kraja dar v podobe defibrilátora. „Stoštyridsať rokov je krásne jubileum, ktorým sa DHZ Pružina radí medzi najstaršie hasičské zbory nielen v Trenčianskom kraji, ale aj na Slovensku. Ďakujem dobrovoľným hasičom za ich prácu, ktorú vykonávajú najmä vo svojom voľnom čase. Pomáhajú chrániť nielen ľudské životy a majetok občanov, ale pomocnú ruku neváhajú podať ani starostovi obce pri organizácii rôznych podujatí počas celého roka,“ povedal počas osláv trenčiansky župan Jaroslav Baška.

DHZ Pružina vznikol v roku 1880 a mal 16 členov. Zbor bol v tom čase vybavený len sekerami a plátennými vedrami. V súčasnosti je v obci 106 dobrovoľných hasičov.

autor: mp