Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Kvalita ovzdušia by nás mala trápiť oveľa viac

Aký čistý je vzduch, ktorý dýchame, zaujíma len polovicu opýtaných v Trenčianskom samosprávnom kraji. Vyplýva to z celoslovenského prieskumu, ktorý mapoval postoj Slovákov k ochrane ovzdušia. 

Štatisticky 400 tisíc predčasných úmrtí a 500 miliárd eur sú ročné následky znečistenia ovzdušia len na území Európy. Hoci približne 50% Slovákov považuje stav ovzdušia za zlý, len necelých 12% vníma jeho znečistenie ako zásadný problém v okolí svojho bydliska. A napriek tomu, že takmer 60% opýtaných z Trenčianskeho samosprávneho kraja súhlasí, že horšia kvalita ovzdušia je príčinou rôznych ochorení, len približne polovicu opýtaných čistota vzduchu zaujíma. „V Trenčianskom kraji nie je najvýznamnejším zdrojom znečistenia, s výnimkou cementární, priemysel. Na kvalitu ovzdušia v kraji má vplyv najmä doprava a v posledných rokoch tzv. lokálne kúreniská, čiže oblasti, ktoré sú vykurované v zimnom období,“ vysvetlila Petra Baďurová Renčová, manažérka kvality ovzdušia Trenčianskeho samosprávneho kraja. Škodliviny, ktoré dýchame, sa na našom zdraví môžu prejaviť v podobe srdcovocievnych ochorení, astmy, rakoviny pľúc či mutagénnych účinkov na plod dieťaťa. Znečistené ovzdušie rovnako zanecháva stopy aj na poľnohospodárskych plodinách či fasádach budov. Viac informácií o ochrane ovzdušia na Slovensku nájdete na webovom sídle Populair.

Zdroj údajov: Analýza postojov dospelej slovenskej populácie voči ochrane životného prostredia, Ochrana ovzdušia (prieskum uskutočnený v rámci projektu „Zlepšovanie informovanosti a poskytovanie poradenstva v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia na Slovensku“ realizovaného Slovenskou agentúrou životného prostredia,  financovaného z OP KŽP.“)

O problematike a zaujímavostiach z oblasti kvality ovzdušia v Trenčianskom samosprávnom kraji vás budeme aj naďalej pravidelne informovať.

autor: sg

Fotogaléria

Zdroj: unsplash.com
Zdroj: unsplash.com
Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK