Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na jednom z najkrajších miest sme si pripomenuli históriu dvoch bratských národov, DH Lieskovanka krstila druhé dieťa

Uplynulý víkend sa v Trenčianskom kraji niesol v duchu vzácnych a ojedinelých česko-slovenských vzťahov. Svetlo sveta v areáli Pod Smriečím v Hornom Lieskove uzrelo nové CD dychovej hudby Lieskovanka, a to počas obľúbeného Dychfestu.

„Tu bratia vždy stretávať sa budú, tu vernosť prisahať si budú,“ znelo v roku 1945 po oslobodení na vrchu Veľká Javorina z úst 25-tisíc Slovákov a Čechov. Práve motto J. M. Hurbana sa stalo ústredným heslom Slávností bratstva Čechov a Slovákov, ktoré sa každoročne konajú na najvyššej dominante Bielych Karpát – Veľkej Javorine. Okrem toho, že sú historicky ojedinelé, zdôrazňujú význam česko-slovenských vzťahov. Položiť kyticu k Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti prišli už tradične predseda aj podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja. „Len nedávno, 1. júna, sme otvorili v rámci projektu Na bicykli po stopách histórie jednu krásnu unikátnu cyklotrasu, ktorá spája nielen dva hrady a dva kraje, ale aj dve krajiny. Aj takýmto spôsobom sa snaží Trenčianska župa vzájomné vzťahy medzi bratskými národmi utužovať a prehlbovať,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.  

V poradí 13. ročník obľúbeného Dychfestu v Hornom Lieskove bol výnimočný. Okrem skvelej hudby a dobrej zábavy sa aj krstilo. Domáca dychová hudba Lieskovanka, ktorá je organizátorom festivalu, predstavila svoje druhé CD, to nesie názov V tom Lieskove pri kostole. Krstným otcom sa stal predseda TSK Jaroslav Baška. „Veľmi si vážim, že už po druhýkrát som mal tú česť pokrstiť CD tejto dychovej hudby, v ktorej pôsobí aj pán starosta. Ako dar som tentokrát priniesol našu novú knižku Kultúrne dedičstvo Trenčianskeho kraja. Medzi hudobnými zoskupeniami v nej nájdete aj DH Lieskovanka, na strane 86 a 87,“ povedal trenčiansky župan. Na čerstvom CD dostali priestor najmä menej známe piesne, ktoré chcú muzikanti opäť dostať do povedomia verejnosti.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK