Pre jedného z najväčších zamestnávateľov v regióne sa vzdeláva 18 dualistov

Spoločnosť Hella Slovakia Signal-Lighting, s. r. o. patrí do rodiny nemeckého koncernu Hella a je popredným svetovým dodávateľom v oblasti automobilového priemyslu. Vo svojich závodoch v Kočovciach, Trenčíne a Bánovciach nad Bebravou zamestnáva 4 tisíc zamestnancov a od roku 2017 je zapojená aj do duálneho vzdelávania.

Práve závod v Bánovciach nad Bebravou, s približne 1300 zamestnancami, v systéme duálneho vzdelávania (SDV) úzko spolupracuje s bánoveckou Strednou odbornou školou strojníckou, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Ako pracovisko pre dualistov funguje v praxi či aké sú plány spoločnosti do budúcnosti sa prišiel osobne presvedčiť trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Som rád, že aj takáto veľká firma sa zapojila do systému duálneho vzdelávania. Dnes som mal možnosť prejsť si priestory, v ktorých sa žiaci vzdelávajú, a musím povedať, že sú naozaj na vysokej úrovni. Spoločnosť je do duálu zapojená od roku 2017, tzn. že momentálne tu máme prvákov, druhákov a tretiakov, ktorí sa učia pre túto firmu. Chcem im za to poďakovať a teším sa na ďalšiu spoluprácu. Verím, že počet žiakov v SDV, ktorých je v súčasnosti 18, sa bude každoročne zvyšovať,“ povedal predseda TSK.

Odbornú prax v spoločnosti vykonáva 17 žiakov v odbore mechanik nastavovač zo SOŠ strojníckej v Bánovciach nad Bebravou, ale tiež 1 žiačka z Obchodnej akadémie M. Hodžu v Trenčíne. V systéme duálneho vzdelávania sa na stredných odborných školách v Trenčianskom kraji v aktuálnom šk. roku vzdeláva viac ako 1 140 študentov, z toho takmer 1 100 na školách v pôsobnosti kraja, vďaka čomu si župa drží svoju pozíciu lídra spomedzi samosprávnych krajov. Najžiadanejšie sú študijné odbory mechanik nastavovač, mechanik – mechatronik a mechanik elektrotechnik.

autor: lk