Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Pred 99 rokmi sa v Uhrovci narodila vedúca osobnosť Pražskej jari

Alexander Dubček, predstaviteľ socializmu s ľudskou tvárou, sa v malebnej obci v okrese Bánovce nad Bebravou narodil pred 99 rokmi.  

Alexandrom Dubčekom sa v mesiaci november spájajú hneď dve výročia. Každoročne si 27. novembra pripomíname výročie jeho narodenia, začiatkom novembra výročie úmrtia. Rodák z Trenčianskeho kraja prišiel na svet v rovnakom dome ako Ľudovít Štúr. Jedna z najväčších slovenských osobností 20. storočia vošla do histórie svojím reformným pokusom o demokratizáciu komunistického režimu, snahou transformovať systém na podmienky Československa a spraviť ho príťažlivým pre občanov. Reformné zmeny prerušila invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Napriek tomu je úsilie o poľudštenie režimu nezmazateľne späté s osobou Alexandra Dubčeka.

Oceniť jeho celkový osobný i spoločenský prínos v slovenských dejinách sa Trenčianska župa rozhodla osadením jeho busty vo vestibule župného úradu v Trenčíne. Tento umelecký výtvor nesie rukopis regionálneho akademického sochára Igora Mosného. Pri príležitosti 99. výročia narodenia Alexandra Dubčeka si túto významnú osobnosť pripomenul aj trenčiansky župan Jaroslav Baška spoločne s rektorom Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne a poslancom Zastupiteľstva TSK Jozefom Habánikom. Rovnako tak urobila aj starostka obce Uhrovec Zuzana Máčeková, ktorá položila veniec k pamätnej tabuli umiestnenej na priečelí Rodného domu Ľ. Štúra a A. Dubčeka.    

Krátky prehľad o živote a diele Alexandra Dubčeka nájdete v priloženej infografike.

„Žime a konajme tak, aby hranice ľudí nerozdeľovali, ale spájali.“

Alexander Dubček   

autor: bj

Fotogaléria

Zdroj: obec Uhrovec
Spomienková slávnosť pri príležitosti 95. výročia narodenia A. Dubčeka
Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci
busta Alexandra Dubčeka vo vestibule župného úradu v Trenčíne
Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci
Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci
Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci
Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK