Štáb pre krízové situácie TSK zasadol v rozšírenom zložení

V súvislosti so šíriacim sa koronavírusom štáb zasadal rozšírený o riaditeľov nemocníc vrátane zástupcov Útvarov krízového riadenia nemocníc, prednostu Okresného úradu Trenčín, zástupcov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Trenčín, Prievidza a Považská Bystrica, zástupcov Krajského operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby a predsedníčky poradného zboru hlavného hygienika SR pre epidemiológiu.

Hlavné výstupy zo stretnutia:

• v Trenčianskom kraji bolo doposiaľ v súvislosti s podozrením na koronavírus testovaných 36 osôb, všetky vzorky boli negatívne, aktuálne sa testuje ďalších 12,
  • stredné školy v pôsobnosti kraja zostávajú zatvorené do piatku 13. marca vrátane, o ďalšom postupe celoplošne rozhodne hlavný hygienik SR už zajtra,
  • na základe príkazu predsedu TSK zostávajú doma 8 zamestnanci Úradu TSK (ktorí mali pozitívnu cestovateľskú anamnézu),
  • župa vyčlení zo svojho rozpočtu finančné prostriedky na zakúpenie 11 tisíc ks respirátorov typu FFP3 pre tri nemocnice vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti (po 5 tisíc ks NsP Považská Bystrica a NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach, 1 tisíc ks pre NsP Myjava),
  • TSK tiež pristupuje k dezinfekcii prímestskej autobusovej dopravy, tú bude vykonávať postupne od štvrtka 12. marca 2020,
  • plánované operačné výkony v nemocniciach v pôsobnosti kraja župa neplánuje rušiť, ak samotní riaditelia nerozhodnú inak,
  • témou bola aj prípadná reprofilizácia lôžkového fondu nemocníc v prípade zvýšenej potreby, na tento účel je možné v rámci kraja využiť približne 130 lôžok,

„Na základne posledného Usmernenia hlavného hygienika SR (z 9. marca 2020) môže Krajské operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (ZZS) po konzultácii s príslušným regionálnym hygienikom zabezpečiť odber klinických vzoriek na laboratórnu diagnostiku u pacienta s podozrením na koronavírus aj doma. Ak to zdravotný stav pacienta dovolí, zostáva v domácej izolácii. Čo je bezpečnejšie z hľadiska možnej nákazy iných osôb a nevytvára to tlak na obsadenosť lôžok na infekčnom oddelení Fakultnej nemocnice v Trenčíne. Preto chceme požiadať Operačné stredisko ZZS SR, aby vyčlenilo v rámci Trenčianskeho kraja viac odberných posádok, ktoré by toto vedeli zabezpečiť,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že ľudia, ktorí požiadajú o odber musia splniť určité podmienky. „Týmto opätovne vyzývame občanov, aby nezamlčovali svoju cestovateľskú anamnézu, čím významnou mierou vieme predchádzať šíreniu tohto ochorenia medzi verejnosťou,“ zdôraznila Mária Štefkovičová, predsedníčka poradného zboru hlavného hygienika SR pre epidemiológiu. V platnosti aj naďalej zostávajú predchádzajúce preventívne opatrenia župy.

autor: lk