Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa rokovala o možnostiach spolupráce so Slovenskou agentúrou životného prostredia

Starostlivosť o životné prostredie a jeho ochrana sú v dnešnej dobe oblasťami, na ktoré je kladený čoraz väčší dôraz. Ich prioritu si plne uvedomuje aj Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), preto inicioval pracovné stretnutie so Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP). Zástupcovia oboch strán na ňom hľadali možnosti ďalšej vzájomnej spolupráce.

Slovenská agentúra životného prostredia je svojou pôsobnosťou a aktivitami autoritou v oblastiach, ktoré sú pre Trenčiansku župu vo vzťahu k životnému prostrediu kľúčové. TSK sa už niekoľko rokov profiluje ako Zelená župa s množstvom environmentálnych aktivít a projektov. Prvou témou, a tiež prvou oblasťou prípadnej budúcej spolupráce, bola výzva z Operačného programu Kvalita životného prostredia zameraná na výmenu starých spaľovacích zariadení na pevné palivo v domácnostiach za nové nízkoemisné plynové kotly. „Podali sme žiadosť o nenávratný finančný príspevok, ktorá je momentálne v hodnotení. V projekte sú naplánované pracovné miesta aj pre župy, a to 2 na každú z nich,“ vysvetlil generálny riaditeľ SAŽP Richard Müller. Jednou z oblastí spolupráce TSK a SAŽP je aj veľký integrovaný projekt financovaný z programu LIFE, v rámci ktorého budú vybraní manažéri sledovať kvalitu ovzdušia v kraji.

Samostatnou a opäť dôležitou témou bola aj transformácia uhoľného regiónu horná Nitra. „V tejto oblasti nám SAŽP ponúkla prístup k rôznym dátam z informačných systémov, ktoré prevádzkuje, na realizáciu projektov zameraných na ochranu životného prostredia. Ale tiež odborné poradenstvo a školenia pre ľudí, ktorých župa príjme v rámci prebiehajúceho projektu z OP Efektívna verejná správa s názvom Lepší Trenčiansky kraj,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Na stretnutí bol zástupcom SAŽP predstavený aj  projekt Zelená župa. Jeho súčasťou je aj Krajská koncepcia environmentálneho vzdelávania, výchovy a osvety, kde sa opäť ponúka priestor na spoluprácu. „Je dôležité robiť v rámci environmentalistiky vzdelávacie podujatia a využiť skúsenosti a odborné kapacity, ktoré má SAŽP. TSK je tiež členom pracovnej skupiny pre certifikovanie stredísk environmentálnej výchovy,“ zdôraznil župan. „Pre nás je projekt Zelenej župy veľmi inšpiratívny, pretože všetky opatrenia, ktoré TSK robí, sú inšpiráciou pre celé Slovensko,“ doplnil generálny riaditeľ Richard Müller s tým, že unikátny projekt modernizácie Strednej priemyselnej školy stavebnej E. Belluša v Trenčíne na energetickú triedu A0 je jeden z projektov, o ktorom sa hovorí aj na odborných fórach.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK