Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Výzvy a príležitosti pre rozvoj regiónu hornej Nitry boli témou odborného seminára

Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi v pôsobnosti kraja hostilo seminár na tému podpory projektových zámerov Akčného plánu transformácie uhoľného regiónu hornej Nitry. Predstavený bol aj stav prípravy nového programového obdobia na roky 2021 -2027.

Seminár pripravila v stredu 12. februára 2020 organizácia Priatelia Zeme-CEPA v spolupráci s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a Úradom splnomocnenca vlády SR pre občiansku spoločnosť. Témou boli možnosti podpory transformačných opatrení v regióne aj oboznámenie sa s pripravovanými fondmi EÚ na ďalšie programové obdobie či ďalšími možnosťami financovania projektových zámerov Akčného plánu. TSK plní úlohy vyplývajúce z AP, a to aj prostredníctvom projektu Podpora zamestnateľnosti na hornej Nitre či nového zákona o kompenzačnom príspevku pre baníkov. Pozvanie prijal aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „TSK sa podieľa na transformácii uhoľného regiónu aktívne a transparentne. Pripravili sme niekoľko projektov, ktoré majú pomôcť tým, ktorí z dôvodu útlmu baníctva prídu o svoju prácu, ale aj celej hornej Nitre z pohľadu životného prostredia, budovania novej infraštruktúry či tvorby nových pracovných miest,“ povedal župan.

Prezentovaný bol i projekt z dielne TSK s názvom Lepší Trenčiansky kraj. „Ten zahŕňa zriadenie detašovaného pracoviska TSK priamo v regióne hornej Nitry s 8 zaškolenými pracovníkmi, ktorí budú zastrešovať poradenstvo pre všetkých nositeľov projektových zámerov v oblasti správnej prípravy projektov a ich financovania,“ uviedla Martina Lamačková, vedúca Odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK s tým, že celkové náklady projektu predstavujú 3,5 mil. eur z fondov EÚ. Spolufinancovanie kraja tvorí 5% tejto sumy. Pre aktivity na hornej Nitre je vyčlenený z rozpočtu 1 milión eur.

autor: lb

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK