Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Zbierkové predmety v Hornonitrianskom múzeu sú lepšie chránené

Múzeum v správe Trenčianskeho samosprávneho kraja získalo finančnú dotáciu 7 000 eur v rámci grantového programu Fondu na podporu umenia. Projekt Muzeálie – ochrana a bezpečnosť 2 priniesol zmenu v ochrane predmetov v botanických, archeologických i etnologických zbierkach.

Sťahovanie či nevhodné priestorové zázemie s vlhkým a prašným prostredím sa v predchádzajúcich rokoch podpísali na celkovom stave zbierkových predmetov, z ktorých mnohé patria k unikátom európskeho i celosvetového významu. Aj preto úsilie súčasných hornonitrianskych múzejníkov smeruje k vytváraniu stabilnejších podmienok na uloženie spravovaných predmetov a ich ochranu. „Nákupom vhodných obalov viacerých druhov a rozmerov z nekyslého materiálu s neagresívnymi zložkami a zadovážením špeciálneho papiera sme nahradili staré a poškodené škatule. Tie výrazne zhoršovali mikroklimatické podmienky uloženia zbierok. Herbárové položky v botanickom fonde, doklady tradičného odievania i rozmerné nálezy z archeologických výskumov dostali nový šat, čo nepochybne prispeje k ich ochrane a odrazí sa to aj na stave zbierkových predmetov,“ priblížila Iveta Géczyová, riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. Nová obalová technika umožnila aj prehľadnejšie uloženie, čím sa dosiahla lepšia i bezpečnejšia manipulácia s jednotlivými zbierkovými predmetmi.  

Realizácia projektu, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia,  umožnila múzeu komplexnejšiu ochranu spravovaných zbierkových predmetov, tvoriacich špecifickú súčasť kultúrneho dedičstva spoločnosti.

Zdroj (text + foto): PhDr. Iveta Géczyová (riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi)

 

autor: mp

Fotogaléria

botanika
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK