Župný úrad hostil prezidentskú návštevu, stretnutiu dominovala transformácia hornej Nitry

Tretí januárový štvrtok zavítala na Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) hlava štátu Zuzana Čaputová.

Prezidentka Slovenskej republiky sa na župnom úrade v Trenčíne stretla s delegáciou TSK na čele s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom. Na stretnutí rezonovali plány župy na najbližšie obdobie, ale i aktuálne témy. Predseda kraja vzácnu návštevu informoval o úspechoch Trenčianskej župy v systéme duálneho vzdelávania, dotačných schémach, ktoré môžu využiť obyvatelia kraja, ale i rôzne organizácie a združenia či o projektoch, ktoré sú zamerané na zvyšovanie kvality stredných škôl i zariadení sociálnych služieb. Jednou z tém stretnutia bola aj potreba výstavby rýchlostnej cesty R2. Tá prepojí krajské mesto Trenčín s regiónom hornej Nitry, ktorý sa pripravuje na postupné znižovanie uhlíkovej stopy.

Nosnou témou rokovania bola práve transformácia regiónu horná Nitra, ktorá je najväčšou výzvou pre Trenčiansku župu. „Prezidentku som informoval o krokoch, ktoré vláda schválila minulý rok, či je to zákon o kompenzačnom príspevku baníkom alebo národný projekt Podpora zamestnateľnosti na hornej Nitre, ktorý bude spustený začiatkom tohto roka,“ povedal po návšteve župan Jaroslav Baška. Hlava štátu na stretnutí s vedením Trenčianskeho kraja potvrdila záujem osobne navštíviť hornú Nitru, aby sa priamo v regióne presvedčila, akým spôsobom je pripravený transformačný proces dotknutej oblasti.

autor: bj