Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Aké benefity prináša so sebou darcovstvo krvi?

Dnes je Svetový deň darcov krvi. Ešte stále váhate, či sa pridať do skupiny darcov najvzácnejšej tekutiny na svete? Prečítajte si, aký prínos má tento ušľachtilý čin pre váš organizmus.

Pred každým odberom putuje vzorka vašej krvi na podrobné vyšetrenie, zisťuje sa, či ste zdravý. Pri odoberaní krvi príde darca približne len o desatinu objemu tejto tekutiny (400 – 500 ml). Stratený objem telo doplní do 24 hodín, hodnoty červených krviniek sa obnovia do cca 2 týždňov. Vďaka pravidelným odberom krvi sa vaše telo stáva odolnejším, krv sa čistí, tvoria sa nové čerstvé krvinky, zvyšuje sa vaša obranyschopnosť a telo si zvykne na prípadné nečakané krvné straty. Ako pravidelnému darcovi vám hrozí nižšie riziko infarktu myokardu, nižšie riziko vzniku rakoviny či ochorenia pankreasu a pečene. Vzniká vám tiež nárok na každoročnú preventívnu prehliadku u lekára, držitelia Janského plakety môžu využívať zľavy v kúpeľoch a neplatia za prepravu sanitkou.

Potreba krvi je naozaj veľká a ani jeden mililiter vzácnej tekutiny nepríde nikdy nazmar. Vďaka jednej vašej návšteve transfúznej stanice dokážu lekári zachrániť až tri ľudské životy. Pripomíname, že krv môžete darovať aj priamo v troch župných nemocniciach. Všetkým darcov srdečne ďakujeme.

autor: sg

Fotogaléria

Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK